• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

אם הכל מלמעלה, כיצד יש חסדים?

הרב חגי לרר

כ"ו כסלו תשפ"א
שאלה
מה החסד במדינת ישראל אם הקב"ה עשה זאת בשבילו, לצורך הגאולה? הרי ה' ברא את העולם לפי טבע מסוים והשגחה שהכל מביא לתכלית. אז למה קוראים לדברים שקורים חסדים? הרי הכל אחד לאחד מביא לתכלית. אם יש ניסיון לאדם, זה כי כך מתאים לו, וכן אם לאדם יש בריאות ומשפחה זה כי כך מתאים לו. אז מה החסד? אולי לא כ"כ הצלחתי לבאר את שאלתי. שאלתי היא כיצד יש חסדים אם כל דבר מוביל לתכלית?
תשובה
שלום וברכה, אכן כל דבר מוביל לתכלית, אין שום דבר שקורה סתם. אלא שאפשר שהדרך תהיה ארוכה ואפשר שתהיה קצרה. אפשר שיהיה בכאב ובסבל ואפשר שיהיה בקלות. חז"ל אומרים שהגאולה תהיה או בעתה -בזמנה או אחישנה- מחיש ומקרב את הגאולה.תלוי במצבו הרוחני של עם ישראל. ואז זה חסד שהקב"ה מקרב את הגאולה. כמובן גם כל מידת הדין של הקב"ה בעולם זה הוא. אך אנחנו רוצים לראות את יד ה' בעולם וזו מידת החסד. השואה האיומה לא היתה חסד עם עם ישראל למרות שזה היה חלק מהתהליך הקשה של בנין האומה ומדינת ישראל. והקמת המדינה זה חסד כי אנו רואים את נפלאות ה' לעמו עין בעין. בתפילה שנזכה לראות ולהרגיש את חסדי ה' עימנו. ברכה והצלחה וכל טוב.