• ברכות השחר

למי אנחנו מתכוונים בברכות השחר כשאומרים ’מתיר אסורים’?

הרב חגי לרר

כ טבת תשפ"א
שאלה
על מי מברכים מתיר אסורים, פוקח עיוורים וזוקף כפופים - וכי כולנו אסורים, עיוורים וכפופים?
תשובה
שלום וברכה נחלקו הראשונים האם אדם שלא נהנה בעצמו מאחת מברכות השחר יכול לאומרה. למשל, האם עיוור יכול לברך ברכת “פוקח עיוורים”. הרמב”ם בהלכות תפילה (פרק ז הלכה ט) סובר שרק מי שנהנה מאותו דבר יוכל לברך עליו. וכך פסק גם השולחן ערוך (או”ח סימן מ"ו סעיף ח') שלא להזכיר את השם בברכות שלא נהנה מהן. אך פוסקים אחרים כתבו שהמנהג לומר את כל ברכות השחר על הסדר, בין שנהנה מהן ובין שלא נהנה, משום שברכות השחר נתקנו על הנאת כלל העולם. וכך פסק שם הרמ”א. וכן דעת המקובלים, שכל אדם צריך לומר את כל סדר ברכות השחר, כדי להודות לה’ על הטובה שיש בעולם. וכך נוהגים הספרדים שהולכים אחר דעת המקובלים בהרבה פסקים, וכך פוסק גם הרב עובדיה יוסף. ואף על פי שפסקיו נוטים כמעט תמיד אחרי פסקי השולחן ערוך, כאן כתב שלמרות זאת הולכים אחר המנהג לברך. ברכה והצלחה וכל טוב.