• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

חיבור בין הקודש והחול בארץ ישראל

הרב אוריאל טויטו

כ"ו טבת תשפ"א
שאלה
בס"ד שלום. אני לומד ממש הרבה שרק בארץ ישראל הקודש יכול להשתלב עם החול. ואני ממש לא מבין את זה. אני מבין שהקודש תלוי בחול והחול תלוי בקודש, ואני מבין שיש צורך בשניהם, אבל למה רק בארץ זה יכול להתבטא? ואיך זה מתבטא ביום יום ובהשקפה שלנו? נגיד, איך אני אמור לחשוב, כשאני מגיע בבוקר ללמוד בישיבה התיכונית שלי?
תשובה
שלום לך, שאלתך טובה ונכונה, ואנסה להסביר יסוד גדול בקצרה: מרן הרב קוק מסביר שהופעת הקודש והחול בהתאמה ובשילוב שלם, יכולה להופיע רק בארץ ישראל, מפני שהקישור החזק והשלם שבין הקודש והחול תלוי הופעת האומה ככלל. בחייהם של אנשים פרטיים, הקודש והחול נאבקים זה בזה, אבל בחיי האומה, כאשר מופיע הכלל, יכולים החול והקודש להתאחד. ומאחר ורק בארץ ישראל, יכול עם ישראל להופיע כישות לאמית כללית - רק בארץ ישראל מצליח הקודש להתאחד עם החול, ולהופיע בצורה שלמה ותוקנת, על ידי מעשיה של כנסת ישראל כולה, ככלל אחד. הדבר מתבטא בחיינו הפרטיים, כאשר אנחנו מבטלים את הפרטיות שלנו, ומקדישים את חיינו לטובת האומה, ובכך ההופעה הכללית דביקה גם בנו, ואנחנו יכולים בחיינו לשלב את הקודש והחול, ולהשתמש בשניהם לשם שמים. בברכה, אוריאל טויטו