• מצוות פריה ורביה

קיום מצוות פריה ורביה

הרב אוריאל טויטו

ח שבט תשפ"א
שאלה
שלום הרב טיפה מציק לי משהו.. א. שמעתי שנפסק שמי שלא הביא ילד וילדה לא קיים מצוות פרו ורבו, וזה עצוב, כי יש הורים שמנסים שנים להוליד ילדים ובסוף יולדים רק ילד או ילדה , מה תגיד להם? לא קיימתם שום דבר ואין לכם אף תועלת בילד הזה בכלל? זה נורא עצוב לדעת שיש אנשים שחושבים שהם קיימו את המצווה אחרי כל כך הרבה ניסיונות ובאמת לא קיימו כלום....ולכן אני גם אשאל עוד 2 שאלות ואסכם את השאלות שלי. א. האם מי שהביא רק ילד או ילדה או רק ילדות קיים את המצווה מהתורה? ב. כשכתוב ש"מי שרצה לקיים מצווה ולא עלתה בידו מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה ומצרף", הכוונה שכתוב לו ממש בשמיים שהוא קיים את המצווה ב100 אחוז , או שזה 50 אחוז כזה? ג. מה הכוונה מצרף מחשבה טובה למעשה ? האם הכוונה שהוא רושם כמצווה וזה מתקשר לשאלה 2 בעצם, או שהכוונה היא שהוא גורם לכך שבסופו של דבר אותו בן אדם יזכה לקיים את המצווה ?
תשובה
שלום לך, החיוב או הפטור ממצווה אינו נוגע לשכר שמקבלים על המצוה, אלא למאמצים שנתבעים מהאדם כדי לקיים אותה. כשהפוסקים כותבים שמי שאין לו בן ובת לא קיים מצוות פריה ורביה (כגון שו"ע אבהע"ז א, ו) כוונתם, שהמצווה עדיין לא התקיימה ולכן עדיין מוטל על האדם החובה לנסות ולקיימה. וכל עוד שאין לאדם בן ובת, הוא מחוייב להמשיך ולנסות להביא ילדים לעולם. אבל מי שלא זכה לכך, בין אם הצליח להביא רק ילד אחד, או שכל ילדיו הם בנים או כולן בנות, אע"פ שלא קיים את המצווה, ועדיין מוטל עליו לקיימה, על מה שכבר עשה ששכרו הרבה מאוד. וודאי שעבור כל בן או בת שהאדם מוליד ומגדל, הוא יזכה לשכר גדול. ואין דבר חשוב יותר מחיים של בנים ובנות, גם אם לא התקיימה המצווה בשלמות על ידם. ומי שחשב לקיים מצווה ונאנס, נחשב לו הדבר כאילו קיים את המצווה, והוא יקבל שכר על מאמציו לקיים את המצווה, גם אם לא עלה בידו בסופו של דבר לקיימה בפועל. בברכה אוריאל טויטו