• כוונה וחשק להתפלל

איך להתחבר לחלקים שונים בתפילה

הרב יצחק גרינבלט

כ"ז שבט תשפ"א
שאלה
רציתי לשאול לגבי חלקים בתפילה ומזמורי תהילים שאני מרגיש ששם זה עניין אישי של דוד המלך. נגיד בבוקר בתפילת שחרית תפילה לעני כי יעטוף דוד מבקש רחמים מכיוון שהוא חסיד וצדיק ואז אני מרגיש איך זה שייך אלי עכשיו להיכנס לגדלות ודמיונות?! או שיש מזמורים בתהילים ששם יש לי הרגשה כאילו בפסוקים אני דורש מהשם וזה מצטייר לי בלב כמו כאילו אני מצווה על השם או אומר להשם מה לעשות. או שיש סיפורים על מלחמות ודברים שהיו ואז נקטע לי החיבור של התפילה עד שמגיע פסוק או פרק שאני מבין ומרגיש מתחבר. איך אפשר להפוך את הכל לתפילה? גם בכללי אני כבר כמה שנים מנסה להכניס לראש בברכות של שמונה עשרה שהכל זה בקשה, אבל מצטייר לי בהרגשה תחושה של דרישה וכאילו נוסח התפילה מצדיק את זה. ובנוסף גם הבנתי שחלק מהמזמורים זה דוד המלך חלק אדם הראשון יעקב משה ושלמה המלך ובסוף של ספר שלישי אני חושב רשום כלו תפילות דוד בן ישי, אז מה בתכל'ס כתב דוד? הכל שייך אליו והוא ברוח הקודש רשם את המזמורים של אדם הראשון ומשה וכו'..? תודה(:
תשובה
בס"ד שלום לך יקירי. שמחתי מאוד לשמוע שאתה מתבונן במילות התפילה, במזמורים הנפלאים שכתב לנו דוד המלך ושאר הצדיקים שהיו שותפים בכתיבת ספר תהילים. זה ממש נפלא. אכן, כדי להתחבר אל התפילה ולהגיע למקום שבו מרגישים חיבור לדברים, ומרגישים שהם ממש שיח שלנו. זו המעלה הגדולה כל כך של מזמורי התהילים שהם נוגעים במקום העמוק כל כך אצל כל אחד ואחד בעם ישראל, ויתר מכך הם מזוככים לגמרי וטהורים מאוד מאוד. אכן, כדי להתחבר נכון אל המזמורים חשוב מאוד ללמוד אותם, להבין אותם נכון וכך יותר קל להתחבר אליהם. יש מקורות שונים שאפשר ללמוד בנושא. כגון פירושים על סידור התפילה, שכיום ישנם דברים רבים ונפלאים החל מדברים המיועדים לאנשים ברמה תורנית יותר גבוהה כמו מי מרום על סידור התפילה ופירוש עולת ראיה של הרב קוק זצ"ל, וכלה בסידור עם פירוש של הרב הארוש שהוא ממש פשוט ומחבר מאוד. ממש אפשר להיכנס לחנויות ספרים ולראות ספרים שונים על סידור התפילה. כמו כן, יש ספרים נפלאים על פירושים על ספר תהילים מעבר למפרשים על ספר תהילים שנמצאים במקראות הגדולות יש גם ספרים בפני עצמם עם פירוש על תהילים, כגון פירושו של הרש"ר הירש על תהילים, שהוא ממש מקסים. כך כשלומדים אפשר להתחבר אל הדברים ולחבר אותם אל התפילה שלנו. גם ביחס לשאר התפילה חשוב ללמוד פירושים על סידור התפילה ולהפוך את התפלה באמת לשירה נפלאה. השקע בלימוד התחום ותגלה שאתה מקבל מכך אוצרות נפלאים. אשמח שתעדכן אותי מה התקדם ונבחן ביחד מה עוד אפשר לעשות. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.