• כלאים

כלאים בעציצים בגינה

מכון התורה והארץ

ב אדר תשפ"א
שאלה
שלום. על הגג שלי יש לי גינה מעציצים נפרדים. אחד מן העציצים הוא גפן. עציצים אחרים הם ירקות ועצים אחרים. במה עלי להיזהר בנושא של כלאים? האם העובדה שהגפן היא בעציץ לעצמה מספיקה? האם צריך להרחיק? אם כן, כמה, ומאיפה מודדים (עיקר הצמח, העלים, דפנות העציץ)? אם עלים יוצאים מעציץ ומאהילים על הגפן, או מהגפן ומאהילים על עציץ אחר, צריך לעשות משהו? תודה.
תשובה
בס"ד שלום וברכה א אין כלאי הכרם אלא בין גפן וירקות. אבל בין גפן ועצים אחרים אין כלאי כרם. ב. על כן אסור שיהיו ירקות מתחת לגפן וזמורותיה, אבל עצים אין בעיה. ג. לגבי ירקות שונים יש לפרט באילו ירקות מדובר. אבל באופן כללי שני עציצים אין בהם כלאים, לכן אפשר עגבניה ליד מלפפון עם כל אחד בעציץ נפרד אפילו שהם נקובים. ד. בין עץ וירק אין צורך להרחיק, לכתחילה ראוי ג' טפחים מעיקר לעיקר, אבל זו לא חובה. ה. כדאי לרכוש במכון התורה והארץ את הספר הלכות הארץ שם הדינים הללו נמצאים. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ