• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מהו הנוסח המקורי של התנ״ך?

הרב פרופ' נריה גוטל

ב אדר תשפ"א
שאלה
שלום רב, רציתי לדעת האם הנוסח של התנ״ך שאנחנו משתמשים בו כיום הוא נוסח של המסורה? ואם כן ,האם זה אומר שאין לנו את התנ״ך המקורי?
תשובה
התנ"ך שלנגד עינינו הוא אכן לפי "המסורה", וה"מסורה" היא שיקוף של - מה שקראת - "התנ"ך המקורי". כלומר, במהלך הדורות הרבים, הגלויות, הגזרות, הפיזור בתפוצות וכו' שעברו על עם ישראל, חלו - מטבע הדברים - שינויים מסויימים במסירה, וגם אם אלה אינם רבים, נוצרו ספקות. לדוגמה: האם לכתוב "פצוע דכא" (באל"ף) או "פצוע דכה" (בה"א); "ויהיו כל ימי נח" או "ויהי", ועוד. ועוד דוגמה (מסוג אחר): קרי וכתיב. המסורה אכן באה להכריע, אם כי לא תמיד היא מוסכמת בכל קהילות ישראל. ואחר כל האמור, התנ"ך שלנגד עינינו הוא בוודאי "התנ"ך המקורי", גם אם הוא מכיל (מעט) כתיבה שנתונה בספק ולעתים אינה מוכרעת.