• מעשר כספים - למי?

האם מותר לתת מעשרות להורים?

הרב יהודה אודסר

ל ניסן תשפ"א
שאלה
היי אני בן 16 ועובד לאחר בית ספר דרך הטלפון.. ומרוויח כ7,500 בחודש.. תחננתי לתרום 1200 שקל ( מעשרות) לעמותה כלשהי שאני מכיר אבל אמא שלי קצת לוחצת עלי שאני אתרום לה מעשרות כי המצב הכלכלי לא וואו.. אבל קראתי במספר מקומות שמי שתורם מעשרות להורים תחול עליו מארה(קללה) ואני מפחד מהדברים האלה אני יכול לתרום או שזה נחשב שאסור לי מה עשרות ואני צריך לתרום לא מהכסף של היעדרות תודה רבה
תשובה
ישנו כלל גדול בהלכות צדקה: "עניי עירך קודמים" ולא רק עניי העיר אלא גם בני המשפחה קודמים לקבלת צדקה לפני נתינה לאנשים רחוקים יותר. מה שחז"ל אמרו על קללה(מארה) למי שמפרנס אביו מן הצדקה, מדובר במי שיש לו ממון רב ואת העזרה לאביו הוא נותן דווקא מחשבון הצדקה שלו ולא ממעותיו האישיות. לכן אם אין אפשרות לעזור להורים/לקרובים ממון אישי מותר ואף מצווה לתת מכספי הצדקה (ש"ך יורה דעה סימן רנ"א סק' ה רמ"א יו"ד סימן מ סעי' ה)