• תורה, מחשבה ומוסר
  • עולם הבא ותחיית המתים

מפחדת מגן עדן וגיהנם

הרב בניהו שרגא

א אייר תשפ"א
שאלה
ערב טוב. אני נורא מפחדת מכל העניין הזה של גן עדן וגיהנום. ויש עוד דבר שמפחיד אותי נורא, שמלאכים יורדים ומרביצים לאלה שעברו עברות. אני לא בת אדם רעה אבל אני גם לא צדיקה ,אני בינונית. אני ממש לא רוצה שהיחסים שלי ושל אלוקים יהיו מתוך פחד, מה עושים? בבקשה תרגיעו אותי.
תשובה
ערב טוב אשרייך על הרצון הצודק והנכון להרגיש יחס אהבה ושמחה עם אבינו האהוב שבשמים ולא להיות במצב של פחד.. אמשול משל למה הדבר דומה. אבא אומר לילדיו: 'ילדיי היקרים והאהובים. אוהב אני אתכם אהבה עזה. איני רוצה שתפגעו חלילה בשום צורה שהיא. בחוץ אורבות כל מיני סכנות. יש כביש סואן, בורות עמוקים, שודדים וחיות רעות. אבקשכם מאוד לשמור על עצמכם . לשם כך אלמד אתכם מספר שיעורים על אופן חציית הכביש בבטחה, כיצד להימנע מנפילות לבורות ולא להגיע לידיהם של שודדים וחיות רעות. כדאי מאוד להישמע להוראות. מי שייצמד להדרכותיי, ייהנה מהיכולת לצאת החוצה לטיול , לעבודה, לחברים ולשאר צרכים מבלי להיפגע. הדרכה תיתן לו כלים לנצל את הנעשה בחוץ מבלי פגיעה. לעומתו, מי שלא יקשיב להוראות עלול להמיט על עצמו אסון. מבין הילדים היו שחוו חזק את החשש מהאסון . כבר ראו זאת מתרחש בעיני רוחם. חוויה רגשית זו גרמה להם להרגיש יחס של פחד כלפי האבא. 'מהו מפחיד אותנו ומקלקל לנו את שמחת החיים' אמרו. ילדים אחרים שראו כך את אחיהם הסבירו להם שאין כוונת אבא להטיל עליהם פחד וליצור מערכת יחסים כזו. להפך , אבא מתוך אהבתו אלינו לא מפקיר אותנו לסכנות ומאידך גם לא סגר אותנו בבית . הוא נתן לנו אפשרות להשתמש בנעשה בחוץ אך מתוך זהירות. אדרבה, עכשיו אפשר להיות רגועים לגמרי שכן יש לנו התר שימוש עם ידע חשוב של אופן התנהלות בטוחה. עכשיו אפשר לחצות את הכביש לא כמו שילד מפוחד מאזהרות הוריו חוצה [עוצר מפחד כמה שניות ואז רץ כדי לעבור מהר מבלי שיקול דעת אם אכן התזמון הוא נכון] אלא כמו שמבוגר חוצה את הכביש בבטחה וללא חשש. כך בדיוק בעבודת ה'. ה' נתן לנו עולם נפלא כדי להשתמש בו. לא להתנזר ממנו. להשתמש בו לצרכים טובים. לא סגר אותנו ללא אפשרות שימוש. מאידך, הוא לא הפקיר אותנו בידי הסכנות האורבות מבלי כלים להתמודד. הוא באהבתו הגדולה אלינו קרבנו לפניו ונתן לנו את תורתו הקדושה שהיא כולה מערכת מצוות ומוסר המדריכים אותנו כיצד לנהוג ומה עלול לקרות באם לא נעשה כנדרש, לא חלילה כדי להפחידנו אלא כדי שנוכל מחד ליהנות מהעולם ומאידך ללא חששות וסיכונים מיותרים . כך מתנהג אבא שאוהב את ילדיו וכך מתנהג אבינו האהוב שבשמיים. מתוך תפיסה זו, התורה והמצוות מקבלים מימד אחר. מימד של אכפתיות רבה של הקב''ה מאיתנו. לא סתם יום מתן תורה הוא יום חג ושמחה לישראל. לא בכדי 'שמחת תורה' הוא יום גדוש בריקודים עם התורה. וכך אכן מתפללים בתפילת ערבית :'אהבת עולם בית ישראל עמך אהבת תורה ומצוות חוקים ומשפטים אותנו למדת...' אהבת עולם אתה אוהב אותנו. זה בא לידי ביטוי בכל החוקים והמשפטים שאותנו למדת. שנזכה כל בית ישראל ל'לשמור ולעשות ולקיים את כל דברי תלמוד תורתך באהבה'. קיום מתוך אהבה. בשורות טובות לכל ישראל