• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

איך למצוא כוחות להתחזק?

הרב יצחק גרינבלט

כ"ד סיון תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב, אני מתחזק ומתקרב לאלוקים כבר שנתיים בערך, בהתחלה הייתי מרגיש מאוד טהור וקדוש, הייתי מתפלל בנץ החמה ומניח תפילין תוך כדי שאני דומע מאושר, שמתי ציצית שמרתי על הטהרה שלי כמה שאני יכול, ואחריי תקופה התחלתי ליפול, נהייתי עצוב, הלב שלי נהיה קר למצוות, אני מודע לכך שאני צריך להניח תפילין אבל אני חש שאין בי כוחות להניח לא יודע למה!! אני מאוד רוצה לחזור להיות קרוב לקדושה, גם עכשיו שאני רחוק מהשם אני שומר שבת ומשתדל לשמור עיניים למרות שאני נמצא בסביבה מלאה בחוסר צניעות וזוהמה, אבל אני עדיין מרגיש רחוק ועצוב, כיצד אני יכול לחזור להשם? נמאס לי מהיצר הרע ומלעשות מעשים רעים אני לא רוצה יותר רע, לא שווה לי.
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את דבריך ומאוד הבנתי אותך. התופעה שאתה מתאר מאוד מצויה ומוכרת, ואנשים רבים מתמודדים איתה. פעמים רבות בתחילה של תהליך התחזקות רוחנית או חזרה שתשובה האדם מרגיש התעלות רוחנית גדולה מאוד, מרגיש המון קדושה ושמחה, וכך גם המון כוחות לצעוד קדימה ולהתעלות, אבל לאחר זמן פתאום הכל נגמר, פתאום הוא מרגיש שהכל מאבד את הטעם, ושמה שהיה כבר לא קיים. האדם מרגיש ממש בלי כוחות, בלי חשק וחי ממש את כל ההתמודדויות שהוא חשב שהן חלפו כבר מזמן. בשל כך חשוב שני דברים: להבין לעומק את התהליך, ולהבין מה זה אומר לו מה הוא נדרש לעשות. כבר מצאנו מגדולי ישראל שכתבו לנו על התהליך הזה ועל סיבתו. האדמו"ר הראשון של חסידות חב"ד כותב לנו שהסיבה לכל התהליך היא, שההתחלה של החזרה בתשובה, התחלת ההקדמות היא מחסד של ה' יתברך אל האדם. האדם הרחוק מה' יתברך זוכה מאהבת ה' לרוח של התעוררות, לכוחות נפלאים שדוחפים אותו, לתחושות נפלאות שיחברו אותו, והוא על הגל, מתרומם ומתעלה, מתקרב ומשתנה. אבל יש חסרון אחד בכל התהליך הזה. הדחיפה הזו היא חיצונית לאדם, היא לא ממנו. ממילא היא זמנית. ה' יתברך רוצה אותנו, ולא משהו חיצוני שיקרב אותנו. וכך אהבה התלויה בדבר, קירבה התלויה בכוחות חיצוניים של התעוררות, בטלה כאשר בטל הדבר, כאשר הכח החיצוני נעלם, האדם לפעמים נשאר נטוש ובלי כוחות, ואף יתר מכך, בתחושה שלא נשאר לו כלום מכל העולם הנפלא שהיה לו לפני כן. אבל באמת שזה שלב חדש של התקדמות. ממש כמו ילד שמתחיל ללכת, שלפני כן הוא זחל והתקדם, וכעת הוא מנסה ללכת וכל רגע נופל, אסור לנו לעצור אותו, אסור לנו לומר לו חזור אל הזחילה, כי כך לעולם לא ילמד ללכת ולרוץ, כך גם בעניין הרוחני. חובה שהאדם יגיע למהלך עצמי שלו, לשלב אחר בקשר עם ה' יתברך. לכן, מצד אחד ה' יתברך עוזב כביכול, ומצד שני הקשר רק נבנה בקומה אחרת לגמרי. אלא שהשינוי דורש מהאדם, כעת נדרש לבנות, כעת נדרש לבחור נכון בדרך האמת, כעת מגיע הזמן להתחזק באמת במשהו שלך שיחזיק מעמד. כעת, לימוד התורה והתפילה מקבלים משמעות אחרת. כעת הלימוד הוא משהו שצריך לבנות ולתת כוחות, והתפילה היא באמת מתוך צורך, כי בלי התפילה אין לאדם כלום. עכשיו לא הזמן לחלום על מה שהיה אלא לשאוף קדימה למשהו יותר טוב ממה שהיה! אם תרצה אשמח לעזור לך לצעוד לשלב הבא שלך, בשמחה, בעוצמה ובהמון כוחות חדשים, אך דע שזהו תהליך, שאינני מבטיח שיהיה קל, אבל כן אני יכול להבטיח שהצעידה קדימה תהיה משתלמת. כעת אתה חייב לקבוע מסלול ברור ומסודר של לימוד המותאם למקום שלך, אתה חייב לבנות לך לפני התפילה, מתוך התבוננות פנימה, מה באמת חסר לך ולהתפלל עליו. אלו רק שתי נקודות, אבל דע שהן מרכזיות בהתקדמות שלך, בפרט בשלב שלך. לכן, חזור וכתוב לי מה אתה לומד, מה למדת, ומה יכול לקדם אותך ואשמח לעזור. חזור וכתוב אלי כמה שיותר מהר כדי שאוכל לעזור. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.