• מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה

הכשרה של מכונת קפה מחלבי לפרווה

הרב בנימין במברגר

ח תמוז תשפ"א
שאלה
שלום. יש לנו בעבודה מכונת קפה ולאחרונה קיבלנו גם קפסולות קפה חלביות. היום באתי להכין קפה פרווה ולמזלי שמתי לב שהמכונה הוציאה בהתחלה כמה טיפות מהקפסולה הקודמת שכנראה הייתה חלבית. במכונה קיימות מספר תוכניות נקיון כולל שטיפה מהירה של הצינורות בהם עובר הקפה. האם זה מספיק בשביל שאוכל להכין קפה פרווה? אם כן, האם הקפה נחשב בכל מקרה בחזקת חלבי? תודה רבה, קורן
תשובה
בשביל להכשיר לגמרי צריך להמתין 24 שעות ואז להפעיל על שטיפה בחום ולא רק שטיפה קרה. לא נראה לי שזה כל כך מעשי במקום עבודה. כמו כן, אם ממשיכים להשתמש בו כחלבי אין להכשיר מאחר והדבר עלול להביא לטעויות. אבל אין צורך, אם לאחר שטיפה אין שאריות חלב הרי שהקפה הוא פרווה אלא שהוא 'בחזקת חלבי'. כלומר, מאחר ונעשה בכלי חלבי בן יומו הרי הוא בחזקת חלבי. לאשכנזים אין לשתות אותו תוך כדי אכילת בשר ולספרדים אפשר להקל. בכל מקרה, אפשר לשתות אותו לאחר ארוחה בשרית ואין צורך להמתין בשבילו כמו בין בשר לחלב.