• שבת ומועדים
  • תעניות

האם חובה לצום בי"ז בתמוז?

הרב משה מאיר אבינר

י"ח תמוז תשפ"א
שאלה
שלום, אני יודע שיש גמרא שעל פיה לא אמור להיות חובה לצום בימינו צומות כמו י"ז בתמוז, ולמדתי שאנחנו בכל זאת צמים כי זה מנהג שקובל על ישראל. לא מצאתי סיבות משכנעות לכך שמנהג שקובל על ישראל יכול להפוך להלכה, ואף לחייב את כל ישראל לצום בניגוד (כנראה?) למה שרשום בגמרא. אשמח לקבל תשובה, תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה, במסכת ראש השנה דף יח עמוד ב נאמר על הצומות שנקבעו זכר לחורבן: "בזמן שיש שלום - יהיו לששון ולשמחה, יש שמד - צום, אין שמד ואין שלום, רצו - מתענין, רצו - אין מתענין". חוץ מתשעה באב בו חובה לצום משום שהוכפלו בו צרות. ויש לשאול מה הכוונה "רצו", האם הכוונה שכל אחד בוחר האם לצום או לא? הריטב"א כותב שהדבר תלוי ברצון בי"ד: "ואם אין שלום וגם אין שמד יהיה הדבר תלוי ברצון ישראל רצו ב"ד מתענין לא רצו אין מתענין כלל". וכעין זה כותב הרמב"ן בתורת האדם (שער האבל - ענין אבלות ישנה): אין שלום כגון בזמן חורבן ואין שמד במקום ידוע בישראל רצו רוב צבור ונסכמו שלא להתענות אין ב"ד מטריחין עליהם להתענות, לפיכך אין שלוחין יוצאין, רצו רוב צבור להתענות מתענין, ועכשיו כבר רצו ונהגו להתענות בהם וקבלום עליהם, לפיכך אסור ליחיד לפרוץ גדרן, וכל שכן בדורות הללו שהרי בעונותינו שרבו יש שמד בישראל ואין שלום, הילכך חייבין הכל להתענות מדברי קבלה ותקנת נביאים. היינו כיוון שהדבר תלוי בבי"ד או ברצון הציבור אם הבי"ד או הציבור קיבל על עצמו לצום באופן קבוע קבלה זו מחייבת ואין אפשרות עוד לבחור. בברכה,