• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

לימוד בספר אחד או בכמה ספרים במקביל?

הרב יצחק גרינבלט

י"א אב תשפ"א
שאלה
שלום הרב, אני זוכה להתקדם בעבודת השם ועם זאת יש לי צמאון מאד גדול שאני מרגישה שאני כבר רוצה לדעת המון ספרים וללמוד הרבה..ואז אני בונה לעצמי לוז מסודר של כל יום אבל עדיין הרצון שלי לא ממקד אותי ואני מוצאת את עצמי קונה כל פעם הרבה ספרים שאני מאמינה שאצליח ללמוד אבל בפועל קשה לי בחצי מהם לגעת. אני מתחילה אחד על תפילה, וממש טוב לי..אבל לאט לאט אני מפסיקה ועוברת לאחד אחר, שבו אני בקבוצה שלומדים קבוע, וזה מצליח לי דווקא. אבל קשה לי לבחור להתמקד רק באחד כי אני מרגישה שאני רוצה להספיק עוד ואני לא כל כך מצליחה להשלים עם זה שכמה חודשים אני רק אלמד ספר אחד ביום יום קבוע. ואז אני מנסה עוד אחד חדש , וגם אותו קשה באותו הזמן. בקיצור, כשרוצים ללמוד ספרים מתמקדים באחד ומשקיעים בו או שיש מקום ללמוד כמה באותו הזמן? כי הרב החוויה שלי של לקנות ספרים בא כדי למלא את הרצון שלי ללמוד אותם, אבל אני בכלל לא מצליחה ללמוד הכל וכבר קונה ...מה עושים? אשמח עם הרב יוכל להאיר את עיניי בעניין. תודה רבה!
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את מכתבך ומאוד הבנתי אותך. הרצון להתקדם הוא דבר נפלא, ממש מרגש מאוד. כל ספר חדש ממלא את האדם התרגשות, סקרנות, רצון לצעוד קדימה, רצון ליותר. אבל כל כך לא טוב שנשארים לאחר זמן בלי כלום! כי כמו הרצון ללמוד ולרכוש, יש גם לכל אחד את השיכחה, שאם אדם לא בונה את עצמו ברצינות, הוא שוכח את מה שכן יש לו. לכן, לימוד מסודר בונה את האדם, אף שפעמים רבות זה יותר קשה, כי להרבה אנשים היום קשה להתמיד, אבל חשוב מאוד לדעת שבלי התמדה אין בניה, אין התקדמות. אמנם יש התרגשות, יש סקרנות, אבל כפי שאת מתארת, לאחר זמן לא נשאר כלום. לכן, חייבים להתגבר ולהשקיע את עיקר הזמן בלימוד מסודר, בבניה יסודית של ההלכה והאמונה, ואז מותר גם קצת זמן לתת לנפש שחרור בטעימה של דברים חדשים, של דברים אחרים. את צודקת מאוד, שעל ידי חיבור של חברותא, של מישהי ללמוד איתה, קל יותר להתמיד, ולכן אני מאוד ממליץ על זה. ממש חשוב מאוד מאוד, גם אם לפעמים מספיקים פחות, גם אם זה לפעמים מכביד, אבל זה מאוד מאוד חשוב. עכשיו עשי עצור בקניית ספרים, ובחרי מה מתוכם חשוב יותר שתשקיעי בו, ותמצאי לך חברותא ללמוד איתה. אם אין לך אפשרות כזו, לפעמים אפשר על ידי אמצעי מדיה שונים, כמו ווצאפ, זום, או כל דרך אחרת, אבל אל תוותרי על כך, כי תוכלי לקבל מכך המון. דבר נוסף, כדי שהבניה תהיה טובה, מאוד חשוב שתהיה לך מישהי שתוכל להדריך אותך, להוביל אותך קדימה בדרך מושכלת ונכונה יותר. אם יש לך מישהי כזאת זה מצויין, ואם לא, אשמח לעזור לך ולקשר אותך למישהי כזו שתשמח לעזור לך. חזרי וכתבי אלי אם הסתדרת ובמה אוכל עוד לעזור לך ואשמח לעשות כל מה שאוכל כדי שתתקדמי טוב ותהיי שמחה בצעידה קדימה שלך. בברכה הרב יצחק גרינבלט.