מי אמר שיש ה’ אחד?

הרב אוריאל טויטו

כ"ג אב תשפ"א
שאלה
שלום הרב, אני מאמין שיש בורא אחד לעולם, אבל איך אוכל להוכיח לאתאיסט שה' הוא אחד ולא כמה? תודה
תשובה
שלום לך, הרמב"ם בהלכות יסודי התורה (פרק א) דן בשאלתך, ומסביר שרק דבר גשמי יכול להיות מחולק לשניים או יותר, אבל דבר רוחני, שאין לו גוף ודמות הגוף הוא אחד בהכרח, מכיוון שאין מה "שיחלק אותו" לכמה חלקים. מה שמבדיל בין חלקים ויוצר שניות הוא החומר, אבל ברוח אין חילוק. עם זאת, חשוב להדגיש שעיקר האמונה באחדות ה' אינה מכוח הראיה הפילוסופית, אלא מכך שהתורה מלמדת אותנו שה' הוא אחד: "שמע ישראל ה' אלוקנו - ה' אחד". בניין האמונה בנפש לא מתחיל מהוכחות השכליות, אלא מהקישור הנפשי אל ה'. והקישור הנפשי אל התורה הוא הגורם לנו לקבל את דבריה ולהאמין במה שהיא מלמדת אותנו. בברכה אוריאל טויטו