• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

חזרה בתשובה מתחילה ממנו או מה’?

הרב חיים שרייבר

ז תשרי תשפ"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב. קראתי פעם את השאלה הזו, ואשמח לשמוע את התשובה שוב בסעתא דשמייא. פעם נאמר ע"י הקב"ה: שובו אלי ואשובה אליכם. ופעם נאמר: השיבנו ה אליך. על מי החובה כביכול להיות ה "ראשון", האדם או הקב"ה?
תשובה
שלום במדרש איכה רבה (פרשה ה' סימן כ"א) נאמר: "השיבנו ה' אליך ונשובה", אמרה כנסת ישראל לפני הקב"ה: רבש"ע, שלך הוא: "השיבנו". אמר להם: שלכם הוא, שנאמר: "שובו אלי ואשובה אליכם נאם ה' " (זכריה א ג). אמרה לפניו: רבש"ע, שלך הוא, שנאמר: "שובנו אלהי ישענו" (תהלים פה ה). לכך נאמר: "השיבנו ה' אליך ונשובה חדש ימינו כקדם". כנסת ישראל טוענת לפני ה' יתברך שהוא זה שצריך להתחיל את מהלך התשובה, "השיבנו ה' אליך", ורק אז נוכל אנו לשוב. אולם הקב"ה מביא ראיה מהנביא, שדוקא כנסת ישראל היא זו שצריכה לשוב ראשונה, "שובו אלי ואשובה אליכם". ראיתי שהרב יהושע שפירא כתב את הדברים הבאים: החסידים נוהגים לומר כאן את הכלל "יחיד ורבים - הלכה כרבים". נראה שזהו אכן הפשט, כי המדרש מסיים בדברי כנסת ישראל שהלכה היא "השיבנו ונשובה", והקב"ה אינו מקשה עוד. אם אכן הקב"ה הוא זה שישיב אותנו, מדוע בכלל אנו עושים תשובה? הסיבה היא - משום שכנסת ישראל דיברה על הזמן לעתיד לבוא, אבל לעת עתה, הלכה כיחיד – יחידו של עולם, ואנו מצופים לשוב אליו ראשונים". אם כן, יישוב הפסוקים הוא בין הזמן הזה שעלינו מוטל לפתוח בפתח של תשובה ובין זמן העתיד שבו הקב"ה יפתח בתהליך התשובה. יום טוב