• אכילה מחוץ לבית

שימוש במדיח בשרי וחלבי יחד כשהאוכל אינו בן יומו/פגום

הרב שמואל אריאל

י"ב שבט תשפ"ב
שאלה
האם ניתן לומר שגם לדעות שאוסרות להדיח חלבי ובשרי יחד, כאשר הכלים (נניח שכל הכלים במדיח) אינם בני יומם (אני אשאיר הכל 24 שעות) או שארסס חומר פוגם על כל הכלים (חומר ניקוי כלשהוא) כשלא עברו 24 שעות, האם במצב הזה יהיה ניתן להדיח יחד לפי הפסק של השו"ע על היורה הרותחת?
תשובה
שלום וברכה! שתי הדרכים שהצעת אינן מועילות, ועדיין לדעות האוסרות יהיה אסור להדיח את הכלים ביחד. המתנת 24 שעות לפני השטיפה – העניין של "אינו בן יומו" מועיל לטעם הבלוע בכלי, אבל לא לממשות של מאכל. לפיכך, המתנה של 24 שעות כאשר הכלים מלוכלכים אינה מועילה, משום שעדיין השאריות של הבשר והחלב שנמצאות על הכלים אינן נחשבות כפגומות, ויש כאן בשר וחלב שיוצרים איסור (עיין שו"ע יו"ד ק"ג, ה; קכ"ב, ג). ריסוס של חומר פוגם – עניין זה של חומר פוגם הוא בעצם אחד היסודות של המחלוקת בעניין השימוש במדיח. הדעות המתירות להשתמש במדיח לכלים בשריים וחלביים, מסתמכות על כך שהסבון שבמדיח פוגם את השאריות; בעוד שהדעות האוסרות סוברות שאין היתר כזה של פגימה על ידי חומר חיצוני (עיין למשל בש"ך יו"ד צ"ה, כא), או שניתן לסמוך על כך בדיעבד, אם כבר הדיחו כלים בשריים וחלביים יחד עם חומר פוגם, אך לכתחילה אין לעשות זאת (עיין לשון השו"ע יו"ד צ"ה, ד; קכ"ב, ב). ממילא, הוספת עוד חומר פוגם בנוסף לסבון, לא תשנה את הדין, והמחלוקת נשארת בעינה. בנוסף יש לציין, שגם רבים מן הפוסקים שהתירו שימוש במדיח לכלים בשריים וחלביים, לא התירו לכתחילה לשטוף כלים בשרים וחלביים ביחד, אלא בזה אחר זה.