• ריבית, השקעות ובנקים

האם מותר להשקיע במניות לפי ההלכה?

הרב יהודה אודסר

ו מרחשון תשפ"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב , רציתי לשאול אם מותר להשקיע במניות ? ועוד שאלה אם יום המסחר ( לפי הבורסה בארהב) מתחיל מיום שני-שישי כולל מהשעה 16:00 עד 23:00 האם זה נחשב כאילו שהכסף שלי עובד בשבת?
תשובה
להשקיע לפתח את כלכלת העולם וכלכלת האדם, לפרות ולרבות, אלו חלק מייעודי הציווי האלוקי "פרו ורבו ומלאו את הארץ" ישנו דיון גדול בפוסקים עם בעל מניות בחברה נחשב כבעלים לחלק היחסי שבו הוא משקיע את כספו וממילא חל עליו איסור בהשקעת כספו בדברים האסורים (חילול שבת, הלוואה בריבית ליהודים ללא היתר עיסקא, מסחר באיסורי הנאה ועוד..) יש שחילקו בגודל המניות שבבעלותך ביחס לחברה וממילא ביכולת שלך להשפיע על השליטה בחברה, שבכמות קטנה שברור לכל שאין לך שליטה אתה אינך מוגדר כבעלים ויש שחלקו שאף בכמות קטנה הדבר אסור. מעבר לשאלה ההלכתית הצרופה ברור שאדם בעל ערכים אינו רוצה שכספו יושקע במקומות הנוגדים את ערכיו כיום ישנם גופים הנותנים כשרות באופנים שונים לקרנות השקעות (הבד"צ, בית הדין של הרב וואזנר, מכון כת"ר ועוד..) לעניות דעתי ראוי שמי שמקפיד לאכול מזון בכשרות מהודרת גם עסקיו יהיו מהודרים. להרחבה ניתן לעיין במאמר של הרב אישון שליט"א https://www.toraland.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%9B%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%94-%D7%95%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%98/%D7%9B%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%94-%D7%95%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%94/%D7%94%D7%A9%D7%A7%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%A9%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%94%D7%9F/ לגבי המסחר בשבת -נראה מכמה סיבות שניתן להקל במקרה ספציפי זה