• גזל ונזיקין

זריקת חפצים שלא ידוע למי הם שייכים

כולל דיינות בית אל

י"ז טבת תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב רציתי לשאול, בבניין שלנו יש מחסן משותף לכל הדיירים המיועד לאחסון חפצים. (בעיקר סוכות) המחסן עמוס מאוד ואין מקום להכניס את הסוכות של כל הדיירים. אנו ועד הבית פרסמנו מודעות שונות לגבי בירור שייכות החפצים במחסן. לאחר בירור, גילינו שיש שם חפצים שונים שאיננו יודעים למי הם שייכים (לא שייכים לדיירים הנוכחיים, ואיננו יודעים אם שייכים לדיירים קודמים שעזבו והשאירו את זה שם בכוונה או ששכחו, או שייכים לדיירים מבניינים אחרים וכו) אנחנו רוצים לפנות את החפצים שלא ידוע למי הם שייכים ולזרקם על מנת שיהיה מקום במחסן . האם מותר להשליך אותם או שיש בירור נוסף שעלינו לעשות לפני השלכתם?
תשובה
בס"ד שלום וברכה, אם יש אפשרות לשאול את הדיירים שדרו בשנים הקודמות האם החפצים שלהם יש לעשות זאת. אם אין אפשרות לעשות זאת, כיוון שיש חשש שהם שכחו שם את החפצים ולא הפקירו אותם, יש בחפצים אלו מצוות השבת אבדה. לכן, יש למכור את החפצים (ששוים כסף) ולשמור את הכסף לבעליהם. אפשרות אחרת היא, לצלם את החפצים ולשמור על הצילומים ואם ברבות הימים יגיע אדם לבקש את החפץ שלו (ויתן סימנים) ישלמו לו את ערכם. כעת מותר לכם לפנות את החפצים לאן שאתם רוצים. לגבי החשש שדיירים מבניינים אחרים שמו חפצים אלו אצלכם, אם נעשה שלא ברשות, חפצים אלו מותר להוציא מהמחסן ואין חובה למצוא את בעליהם, כדברי השו"ע (חו"מ שיט) "מי שהכניס פירותיו לבית חבירו שלא מדעתו, או שהטעהו עד שהכניס פירותיו, והניחם והלך, יש לבעל הבית למכור לו מאותם הפירות כדי ליתן שכר הפועלים שמוציאין אותם ומשליכים אותם לשוק. ומדת חסידות הוא שיודיע לבית דין וישכירו במקצת דמיהם מקום, משום השבת אבידה לבעלים, אף על פי שלא עשה כהוגן". עצה טובה לפעמים הבאות, לכתוב בכניסה למחסן שמי שמכניס את חפציו עושה זאת על דעת כן שכאשר הוא עובר דירה הוא מתחייב לקחת את חפציו ומה שישאר לאחר העזב ועד הבית יוכל להחליט מה לעשות בחפצים אלו. בברכה, הרב משה מאיר אבינר