• שנת האבל על הורים

גדר איסור הענקת מתנות לאבל

הרב דוד חי הכהן

י"א טבת תשפ"ב
שאלה
לכבוד הרב שליט"א, השלום והברכה. לא על אף אחד מישראל, בן דודתי נמצא באבל על אביו ע"ה שנפטר לפני כחודשיים. ברצוני לציין שבן הדודה גדל בבית אדיש לחלוטין לגבי קיום מצוות. לא אנטי, ח"ו, אבל אדישות גדולה. מאז שהאב נפטר, הבן, שיחיה ויאריך ימים, החל להתחזק משמעותית. הוא מקפיד על שמירת שבת וכן מתפלל את כל תפילות השבת בבית הכנסת, מברך ברכות השחר ומניח תפילין מדי יום, אומר ק"ש שעל המטה ומקפיד על מצוות ציצית. לאחרונה הוא גם שכר בית חדש. אי אפשר לו היה להישאר בביתו הקודם ואכמ"ל. בתמימותי ומתוך כוונה טובה קניתי לו מספר טליתות קטנות וכיפה לבנה לשבת לכבוד הבית החדש ובעיקר על מנת לחזקו, לזרזו ולשמחו בקיום המצוות. רק לאחר מכן, נזכרתי בהלכה שאסור לאבל לקבל מתנות. נסתפקתי כיצד עליי לנהוג מכמה סיבות: 1} מדובר בתשמישי מצווה ולא במתנה בעלמא. 2} הוא ציין בפניי שיש לו רק טלית אחת וכשאינה נקייה, אין לו אחרת ללבוש, ויודע אני שמצבו הכספי אינו מזהיר, בלשון המעטה. 3} אולי יש מקום לומר שכיוון שקניתי בשוגג וכבר שילמתי את הכסף, אז בדיעבד אפשר. על כן אודה לכבוד הרב שיורה לי הלכה למעשה. שאלה נוספת: האם מותר לי לקנות לו חולצה לבנה לכבוד שבת {קשה לי להאמין שיש לו ולא נעים לי לשאול ואני מאמין שזה עשוי להעניק לו שמחה גדולה והתקדמות בהתחזקות שלו} אם אחדש אותה קודם? ושאלה אחרונה{מחילה}: האם ספרי קודש נחשבים גם הם כמתנה? בתודה מראש ואחר בקשת המחילה מכת"ר על האריכות. חשבתי שההקדמה נצרכת להבין את התמונה המלאה כדי להכריע הלכה למעשה.
תשובה
כל דבר שנותנים לו לצורך קיון מצוות כמו טלית, תפילין, בגדי שבת, ספרי קודש- אין בזה שום איסור. כי זה לא להנאה פרטית ולכן מותר לתת, ומותר לו להשתמש בלי שום חשש.