• פת, חלב, יין ובישולי גויים

החזרת יין נסך למוכר

הרב נועם דביר מייזלס

כ"א שבט תשפ"ב
שאלה
קניתי יין מאתר באינטרנט ולא שמתי לב שהיין מוגדר כ"לא כשר". רק שהגיע לביתי ראיתי את הסימון. א. האם אני יכול להחזיר את היין למוכר? ובזה אני מוצא מספר חילוקים 1. במידה וקניה היתה קניה גמורה, הרי ההחזר הוא בגדר איסורי הנאה (אני נהנה מהחזרת היין) ביין נסך (אליבא דסוברים שיין גוי אפילו סתם יינם אסור בהנאה). או אולי לא היתה כאן עסקה כלל שכן, אם הייתי שם לב ברור שלא הייתי קונה. ב. היות והמוכר הוא יהודי, האם החזר של היין לא עובר על "לפני עיוור"?
תשובה
שלום וברכה. א. אתה יכול להחזיר את היין למוכר. ב. אין בכך "לפני עיוור". מקורות: ראה שו"ע (חו"מ סי' רל"ב ואחרונים) בגדר מקח טעות. עם זאת ראה שו"ע (שם סי' רל"ד ד'): "כל איסורי הנאה, בין מדברי תורה בין מדברי סופרים, מחזיר את הדמים ואין בהם דין מכירה כלל". וכיון שקנסוהו להחזיר את הדמים, נראה שאין הדבר מוגדר כהנאה מיין נסך או באיסור לפני עיוור. ומותר לך לנצל את האפשרות במידה והאתר מוכן לקבל בחזרה את היין. בפרט אם אין לך ודאות מי הבעלים של החנות ומי הלקוחות שלהם. בברכה נאמנה,