• קריאת שמע וברכותיה

באילו קטעים בתפילה צריך להיות עם הציבור?

הרב אביעד תפוחי

ט"ז שבט תשפ"ב
שאלה
אני מקדים את בואי לבית הכנסת בשחרית בפרט ובכלל על מנת לקרוא את כל קטעי התפילה במלואן ובאופן ברור עם השתדלות להבין את מה שאני מוציא מפי -וזאת כדי להגיע עד "ישתבח" עצמאית (מתחילים "הודו" 10 דקות אחריי) וזאת כדי שאגיע ביחד עם הציבור ל"ברכו"... שאלתי היא-האם אני יכול להמשיך בתפילה עצמאית ממש עד תפילת 18 ולעמוד ביחד עם הציבור או שלקרוא עד "ישתבח" ומשם להמשיך עם הציבור(אם כי אני חייב לציין שקריאת הש"צ היא מהירה ואני לא מספיק להתפלל את כל קטעי התפילה מכיוון שאני מתון יותר בקריאת המילים) תודה.
תשובה
שלום וברכה, אשריך שאתה מדקדק להתפלל בנחת ובהבנה. טוב ונכון שתמשיך להתפלל עד שמונה עשרה לבדך, ותתחיל את תפילת הלחש יחד עם הציבור. אמנם יש הסוברים שאף קדושה של ברכת 'יוצר אור' יש לומר בציבור אך השו"ע (סימן נ"ט, סעיף ג) פסק למעשה - י"א שהקדושה שביוצר, יחיד אומרה, לפי שאינה אלא סיפור דברים. וי"א שיחיד מדלגה, ואינה נאמרת אלא בציבור. ויש לחוש לדבריהם וליזהר שיחיד יאמרנה בניגון וטעמים כקורא בתורה. הגה: וכבר פשט המנהג כסברא ראשונה, ויחיד אומר אותה. דהיינו שלמעשה אף השו"ע שהחמיר כתב רק לומר בטעמים, וכך ראוי לך לנהוג. סיכום: המתפלל במקום שמתפללים בקצב מהיר, יכול להתפלל עד שמונה עשרה ביחידות. את הקדושה שבברכת 'יוצר אור' יאמר בטעמים.