• שאלות נוספות

גרושים שאחד ההורים אוכל לא כשר

הרב יצחק גרינבלט

כ"ג שבט תשפ"ב
שאלה
בס"ד שלום רב, גרושתי הינה אתאיסטית שבנוסף לזה, גם לא מקפידה על בשר וחלב. מן הסתם נוסעים שם בשבת, רואים טלויזיה ומקיימים איסורים רבים. אין שם קידוש או הדלקת נירות. יש לי תאומים בני 9 המתגוררים אצלה וכאשר הם אצלי, שומרים שבת (התחתנתי בעז"ה עם אישה דתיה מבית ואני מסורתי דתי ומקיים את המצוות). לצערי הרב, הבן שלי סיפר לי שאכל פיצה עם גבינה ונקניק. אני מזועזע ומפחד שהיא תדרדר אותו עוד. היא אומרת שכל אחד ינהג בביתו כרצונו. האם קיימת אפשרות דרך בית דין להעביר את הילדים לחזקתי? אין לי בעייה לגדלם בבית. אשמח לתשובה מכם. בברכת בשורות טובות ורוב תודות. עידו.
תשובה
בס"ד שלום רב. קראתי את דבריך ומאוד הבנתי אותך. מאוד קשה לחשוב על כך, שהבנים שלך אוכלים אוכל לא כשר. מעבר לקושי המעשי, כואב שהם מתרגלים לדברים כל כך לא בסדר. אבל... ישנם דברים שהם בסופו של דבר יהיו בבחירה של הילדים שלנו. אנו כהורים מאוד רוצים לתת לילדים שלנו את הדברים הטובים ביותר, הדברים שיהיו להם טובים בחיים, הדברים שאנו מאמינים שיבנו אותם נכון. אבל לא תמיד אנו יכולים. בסופו של דבר חשוב תמיד לזכור שאנו נמצאים פעמים רבות במציאות מורכבת. לא על הכל אנו יכולים לשלוט, לא הכל תלוי בנו, וישנם דברים שמובילים את הילדים למציאות מורכבת יותר. מציאות זו הוחלט משמים שהם יהיו צריכים להתמודד איתה, כי היא הדרך שלהם לבנות את האישיות שלהם לקראת מימוש התפקיד המיוחד שה' יתברך נתן להם בעולם. לכל אחד יש את התפקיד שלו, וה' יתברך מוביל אותנו דרך החיים בעולם ועל ידי התכונות שלנו לקיים את התפקיד הזה. אין לנו אפשרות למנוע מאדם מלעבור את המסלול שלו בעולם, כי בראיה האלוקית דבר זה יפגע בו ויזיק לו. לפעמים המסלול הזה כולל בתוכו גם דברים פחות קלים ופחות נעימים, ואנו שבדרך כלל רואים רק חלק מהסרט, לא מסוגלים להבין למה צריך לעבור חלק זה וחלק אחר מהחיים. אם תתבונן בחיים שלך, תראה שהמסלול שעברת באמת הוביל אותך לאיפה שאתה היום, ואולי גם למה שיהיה בהמשך החיים שלך. האשה שהתחתנת בעבר, לא מתאימה לך היום, ואני מתאר שעברתם דברים לא קלים, אבל חשוב לדעת במבט האלוקי שזה חלק ממסלול שהיית צריך לעבור, ושהוא בנה אותך והוביל לדברים שצריכים להיות. חלק מהדברים האלו זה גם הילדים שנולדו לכם. אי אפשר היה שילדים אלו יגיעו לעולם שלא בדרך הזו שהם הגיעו, ואתה צריך עכשיו לא לתהות על העבר אלא לשאוף לעתיד, לראות איך אתה עכשיו מקדם אותם במה שאתה כן יכול. החלק הזה לא יוכל לבוא על ידי שכנוע האשה לעשות דברים כאלו ואחרים, כי היא לא תקבל, ואין לך אפשרות גם לא על ידי בית דין, להשפיע ולשנות את המצב. בסופו של דבר חשוב לדעת שהם גם לפי ההלכה בגדר של קטנים שלא לגמרי חייבים בדברים. אבל מאוד חשוב לחבר אותם לה' יתברך. וזה לא רק על ידי קיום מצוות כאלו ואחרות, אלא בעיקר על ידי הבנה ורגש של חיבור לה'. כאשר החיבור הזה יהיה חזק ויציב, מתוך שמחה ואהבה, הדבר יוביל אותם בעזרת ה' שבהמשך החיים שלהם הם יבחרו לשמור מצוות, והם ילכו בדרך הקדושה והבריאה יותר. ככל שתשקיע עכשיו בכך, מתוך תחושה טובה ואמונה גדולה, כך הדברים ישפיעו יותר. אם תבוא מתוך לחץ על פרטים, הם יבחרו ללכת עם האמא שלהם ובדרך שלה. לכן הבחירה החשובה באמת עכשיו היא לא כמה מצוות יקיימו, אלא מה יהיה להם יותר טוב ויותר מחבר אותם. השקע בקשר עמהם, השקע בחיבור בריא וטוב ובעזרת ה' תראה הרבה ישועה. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.