• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

כיצד אפשר לקיים מצוות בלי הרצון לשכר?

הרב אלישיב קפקה

ה אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום רב!! יש לי שאלה ברשותך ... כתוב שצריך לעבוד את השם מאהבה לא מפחד מהעונש או מהרצון לשכר , וזה מצוות לשמה. אבל כתוב שצריך לרדוף אחר המצוות ולהתפלל ולרצות לעשות תמיד יותר . אבל אם אני אתפלל ואבקש שיזכה אותי השם בהרבה מצוות אז איך אבקש את זה מבלי שזה יהיה נגוע בשכר שבמצוות? מה אני אמורה לכוון בבקשה? תודה
תשובה
בס"ד שלום רב, מחילה על העיכוב בתשובה. יש מדרגות ב'לשמה'. מותר וטוב לרצות לקבל שכר על מצוות. שכר זה הוא רוחני, ואיננו יודעים בדיוק מהותו. כך שאין כאן בקשת חומריות וכדו'. ומדרגה זו היא חשובה ולא נכון לדלג עליה. יחד עם זאת, ישנה מדרגה עליונה יותר שאפילו שכר כל כך מיוחד אינו המניע לעשיית המצווה אלא רק הציווי האלוקי. דרשו שמצווה הוא מלשון צוות. היינו להיות בצוותא עם ה', להיות מחוברים ודבוקים בה'. ולכן הרצון לקיים עוד מצוות במדרגה העליונה ביותר, הוא לרצות עוד ועוד חיבורים לה'. שנזכה לכל המדרגות, בעז"ה.