• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה ומדע

המדע בדברי הרמב"ם מול המדע שבימינו

הרב אוריאל טויטו

ו אדר א' תשפ"ב
שאלה
איך מתייחסים לרמב"ם (יסודי התורה ג-ח) כל הכוכבים הנראים יש מהן כוכבים קטנים שהארץ גדולה מאחד מהן, ויש מהן כוכבים גדולים שכל אחד מהן גדול מן הארץ כמה פעמים, והארץ גדולה מן הירח כמו ארבעים פעמים, והשמש גדולה מן הארץ כמו מאה ושבעים פעמים, נמצא הירח אחד מששת אלפים ושמונה מאות מן השמש בקירוב, ואין בכל הכוכבים כוכב גדול מן השמש ולא קטן מכוכב שבגלגל השני היום יודעים הכדור הארץ גדול בערך פי 4 (בקוטר 3.474 מול 12.756 בנפח הירח כ2 אחוז מהכדור 21 מליארד קמ"ר מול טריליון קמ"ר והיום יודעים על כוכבים גדולים פי 800 מהשמש אני חשבתי לומר שרמב"ם זה לא ספר אסטרונומיה אלא הלכה שניתנה מסיני והוא כתב לפי ההבנה שהייתה בימים ההם וכיום שיש טלסקופ (מאז גלילאו) והאבל ומעבורת חלל ואפולו יודעים יותר טוב למשל לגבי קוטר ארץ כלפי שמש הוא תקרב לאמת שזה 109 הרמב"ם לקח בחשבון שזה יכול להשתנות זה לא הלכות שבת שניתנו במסורת מסיני ולמה אני כותב את זה? שאמרתי את מה שנראה לי אנשים אמרו לי שאני אפיקורס כופר.. איך מתייחסים לנושא???
תשובה
שלום לך, הרמב"ם היה חכם גדול בתורה וגם במדעים שהיו בזמנו, ובספרו הוא הביא את מסקנות המדע שחשבו הן נכונות בתקופתו. עם השנים הלך המדע השתכלל, והגילויים החדשים לא תמיד מתאימים לממצאים המדעיים שהרמב"ם מביא בספריו. זה לא מוריד מגדולתו של הרמב"ם, מפני שהוא אכן היה בקי במדע שבזמנו, אבל לא הייתה לו כל דרך לדעת מה יחדש המדע דורות רבים לאחר מותו. יש להבדיל בין דברים שכתב הרמב"ם כפרשן של התורה או כפוסק הלכה - שבתחום זה דבריו חיים וקיימים עד היום, לבין מקומות בהם הרמב"ם מתחייס לממצאי המדע שבימיו - שבתחום זה אכן חלו שינויים. וזו לא אפיקורסות לדעת את המדע, כפי שמדענים חושבים שהוא נכון בימינו. ולדעתי, אילו הרמב"ם היה חי היום, גם הוא עצמו היה מפרש את דבריו לפי ממצאי המדע הקיים היום, ולא לפי מה שחשבו מדענים במאה העשירית (לפני אלף שנים). בברכה אוריאל טויטו