• הפטירה והשבעה

מפגש בוקר אחרי גילוי מצבה בשלושים

הרב אביעד תפוחי

י"ט סיון תשפ"ב
שאלה
האם זה בסדר, מיד אחרי גילוי המצבה בשלושים, שכל הנוכחים יפגשו לארוחת בוקר בבית בן הנפטר?
תשובה
המקום ינחמכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים. אבל שאנו דנים עליו כאן, הוא מי שנמצא בתוך י"ב חודש באבילות על אביו ואמו, או בתוך ל' יום באבילות על שאר קרובים. השו"ע (סימן שצ"א, סעיף ב) פסק שאין לאבל ללכת להשתתף בסעודות מריעות, אמנם מותר לו לקיים סעודות אלו בביתו. וסעודות מריעות היינו סעודות של ריבוי משתתפים שבאופן טבעי יש בהם ריבוי שמחה. אבל אם עושים סיום מסכת אזי מותר (ש"ך רמ"ו, ס"ק כ"ו. הובא בדגמ"ר סימן שצ"א). סיכום: א. אסור לאבל לצאת מביתו לסעודות של חברים מרובים. ב. מותר לו לקיים סעודות אלו בביתו. ג. מותר לאבל לצאת מביתו לסעודת סיום מסכת.