• האם מברכים במקרים שונים

בירך על המחיה במקום ברכת המזון

הרב יצחק בן יוסף

כ"ז אדר ב' תשפ"ב
שאלה
בהמשך לשאלה בעניין מי שברך ברכת על המחיה במרום ברכזת המזון, האם זה משנה עם החיוב בברכת המזון היה מדאוריתא או מדרבנן? בפרט, האם במקרה של חיוב ברכת המזון מדאוריתא המחלוקת נחשבת ספק דאוריתא וצריך לברך ברכת המזון למרות שברך על המחיה?
תשובה
אומנם משנה ממטבע שטבעו חכמים, אבל זה ספק ברכות ופוסקים להקל, בכל כמות שאכל בשונה אם הספק אם בירך ברכת המזון שזה ספק במציאות אומרים ספק דאורייתא לחומרה. (ראה ילקו"י קפז, הערה ז בסופה)