• משיח

משיח על פי הרמב"ם

הרב אוריאל טויטו

כ"ט אדר ב' תשפ"ב
שאלה
שלום לכבוד הרבנים! בהלכות מלכים כותב הרמב"ם שאין המשיח צריך לעשות אותות ומופתים. וסגי בכך שיכוף כל ישראל לילך בדרך התורה וילחם מלחמות ה, ואם בנה בית המקדש וקבץ נדחי ישראל הרי זה משיח ודאי. כ"ש: "ואל יעלה על דעתך שהמלך המשיח צריך לעשות אותות ומופתים ומחדש דברים בעולם או מחיה מתים וכיוצא בדברים אלו, אין הדבר כך". ובאגרת תימן נראה שהרמב"ם סותר את עצמו במה שכתב ב"יד החזקה", וכותב שהאותות והמופתים הן הן הראיות על אמיתת ייחוסו. "אבל יעמד איש שלא נודע קודם הראותו, והאותות והמופתים שיראו על ידו הן הן הראיות על אמתת יחוסו... בשעה שיגלה יבהלו כל מלכי ארץ משמעו ויפחדו ותבהל מלכותם, ויתנכלו אין לעמוד כנגדו בחרב או בזולתה, כלומר שלא יוכלו לטעון ולערער עליו ולא יוכלו להכחישו, אלא יבהלו מן המופתים שיראו על ידו וישימו ידם לפיהם, שכן אמר ישעיהו בעת שספר שישמעו המלכים לו, אמר (ישעיה נ"ב ט"ו): "עָלָיו יִקְפְּצוּ מְלָכִים פִּיהֶם כִּי אֲשֶׁר לֹא סֻפַּר לָהֶם, רָאוּ, וַאֲשֶׁר לֹא שָׁמְעוּ הִתְבּוֹנָנוּ". ואמר שימית כל מי שירצה להמיתו בדברו ולא יוכל להמלט ולהנצל ממנו, שכן אמר (שם י"א ד): "וְהִכָּה אֶרֶץ בְּשֵׁבֶט פִּיו וּבְרוּחַ שְׂפָתָיו יָמִית רָשָׁע". האם חזר בו הרמב"ם מדבריו ב"יד החזקה" שכתב כך באיגרת תימן ונעלם ממני? בתודה מראש!
תשובה
שלום לך, כדי להבין את דברי הרמב"ם יש להבחין בין נביא ובין משיח. כדי לאמת נבואה של נביא ה' אכן יש להשתמש במופתים שיעשה הנביא, כלומר, שינבא את העתיד, ומה שיאמר יתקיים בדיוק נמרץ. וכפי שכתב הרמב"ם בהל' יסודי התורה (י, א): "כל נביא שיעמוד לנו ויאמר שה' שלחו ... האות שלו שיאמר דברים העתידים להיות בעולם, ויאמנו דבריו". ומכיוון שגם המשיח יגיע אל מעלת הנבואה, ויהיה נביא בעצמו, גם הוא יצטרך לתת אות שנבואתו אמת. ומכיוון שבאיגרת תימן מדובר על אדם שטעם שהוא משיח וגם נביא, אומר הרמב"ם שהוא צריך להביא אות להוכיח את דבריו. אמנם משיח אינו צריך להביא אותו על עצם היותו משיח, וכפי שכתב הרמב"ם בהל' מלכים. יתכן עוד וכוונת הרמב"ם במה שכתב שהמשיח לא צריך לעשות אותות ומופתים, הוא בתחילת דרכו, כאשר יעמוד כמלך ויגשים את היעודים המשיחיים, אבל בהמשך דרכו כאשר יגיע אל מעלת הנבואה - הוא יעשה גם אותות ומופתים, כמו שאר הנביאים. בברכה אוריאל טויטו .