• שבת ומועדים
  • חפצים שונים

צחצוח שיניים בשבת

הרב דניאל קירש

כ"ח אדר ב' תשפ"ב
שאלה
בוקר טוב אני נוהגת לצחצח שיניים בשבת עם מברשת ומשחת שיניים ג'ל או נוזלית תיאדנט. כמובן, זאת בזמן שאין בעיית חניכיים וכתוצאה מזה יוצא דם. השבוע שמעתי שאסור בכלל לצחצח עם מברשת. אציין שאני יוצאת עדות המזרח.
תשובה
שלום וברכה, את יכולה להמשיך לצחצח שיניים בשבת עם תיאדנט שהיא נוזלית. לגבי משחת שיניים רגילה הרבה פוסקים אסרו משום איסור ממרח. אף שיש שהתירו, לא נכון להקל בזה אם לא בשעת הדחק. יש הידור לא להשתמש כלל במברשת שיניים בשבת (משום חששות שונים) ולהסתפק במי פה אם הדבר לא פוגע לך בעונג שבת. אין הבדל בין אשכנזים לספרדים בדין זה. מקורות והרחבה: פוסקי זמננו דנו באריכות בשאלת צחצוח שיניים בשבת. יש פוסקים שאסרו לצחצח שיניים בשבת בעיקר משלש סיבות: חשש הוצאת דם, ממרח (כאשר המצחצח מורח ומחליק את המשחה על השיניים) וחשש סחיטה של המברשת (עי' ארח"ש יז, כט). בספר שמירת שבת כהלכתה (חלק א, פרק יד, סעיף לט) כתב שנוהגים שלא לצחצח שיניים אפילו בלי משחה. מאידך יש פוסקים שהתירו לצחצח שיניים בשבת. הגרע"י (בשו"ת יביע אומר חלק ד אורח חיים כז-ל והליכות עולם ח"ד, ר-רא) כתב באריכות להקל לצחצח שיניים בשבת אפילו עם משחה למי שמצטער מזה. אולם יש לציין שהחמיר שלא לשטוף את המברשת אחרי הצחצוח משום הכנה משבת לחול (יש לדון בחומרא זאת, עי' פניני הלכה הרחבות שבת יד, ז, ז). עוד כתב שטוב לייחד מברשת מיוחדת לשבת מצד שיש עובדין דחול בשימוש במברשת של יום חול. ישנם פוסקים שהתירו לצחצח עם מברשת אבל ללא משחה משום איסור ממרח. ביניהם אג"מ (או"ח א, קיב), ואול"צ (ח"ב לה, ו). בספר שלחן שלמה (שכ, כח, ב) מובא שכתב הגרש"ז אוירבך על צחצוח שיניים: "הוא מהדברים המותרים שנהגו בהם איסור, ורבים מהיראים רואים בו איסור חמור עד מאד, ואני לא ידעתי איסור". אם מצחצחים בלי משחה או עם תיאדנט שהיא נוזלית אין את הבעיה של ממרח. תיאדנט אגב פותרת בעיה נוספת של 'מוליד' כאשר המשחה הופכת לנוזלית וכאילו נולד משהו חדש. בעיה זאת אינה קיימת בתיאדנט כמובן, משום שהיא היתה נוזלית ונשארת נוזלית. בברכה.