• פדיון הבן

פדיון הבן בנישואין שניים

הרב דניאל קירש

כ"ט אדר ב' תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב, בעלי היה נשוי לגויה בנישואים הראשונים, ובנישואים הראשונים נולד להם בן. איתי נולד לנו בן ראשון (אצלי זה בן שני) מישהו אמר לו שכדאי לו לעשות פדיון הבן מכיוון שאצלו זה בן ראשון יהודי וגם בן ראשון בנישואין. אשמח לדעת מה דעתו של הרב בנושא. ועוד שאלה, הבן הבכור שלי היום בן 18 ולא נעשה לו פדיון הבן. גם בעלי הוא בכור ולא נעשה לו. מה אפשר לעשות בעניין זה? תודה רבה ויישר כח על עבודת הקודש
תשובה
שלום וברכה, פדיון בכור הולך לפי הבכור של האמא, שהוא 'פטר רחם' כלומר שהוא פתח את הרחם של האשה. לכן הבן המשותף שלכם לא צריך פדיון משום שהוא לא הבן הראשון שלך. הבן הבכור שלך שהוא בן 18 צריך לפדות את עצמו (אלא אם כן היתה הפלה לפניו בשלב שהעובר כבר התפתח מעט והגיע לריקום אברים. במקרה כזה תוכלו לשאול שוב עם הפרטים). בעלך גם צריך לפדות את עצמו (אלא אם כן היתה הפלה לפניו כנ"ל). עוד כדאי לדעת שעובר שנולד בניתוח קסרי אינו נקרא 'בכור' לעניין זה משום שהוא לא פתח את הרחם. אם האבא או האמא כהנים או לווים הילדים פטורים מפדיון הבן. הבן של בעלך מאשתו הגויה פטור מפדיון, ולמעשה הוא גוי. הילד ההוא היה חייב בפדיון רק במקרה שאשתו הראשונה הגויה של בעלך התגיירה לפני הלידה, ולא ילדה ילד לפני כן בגויותה. [כל זה מבואר בשולחן ערוך יורה דעה (סימן שה)]. בברכה