• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

יהדות ביחס לשאר הדתות

הרב אוריאל טויטו

י ניסן תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב. לאחרונה עניין אותה מדוע היהדות כל כך קטנה ביחס לשאר הדתות, ואני מתייחס לכך ביחס להיום. הרי לא משנה אם תסתכל על הנצרות או האסלאם כולם יודעים שהם מתבססים על היהדות לאמונתם. גויים אשר מחליטים להאמין באלוהים, מה בדיוק גורם להם ללכת אחרי הנצרות או האסלאם? הרי אם אני הייתי בנקודתם והייתי רוצה ללכת אחרי אלוהים, הייתי בוחר ללכת למקור וללמוד ממנו, ואז לקחת מבט על השתיים האחרים ולהחליט. אך מעטים ביותר עושים זאת... איך היהדות כל כך קטנה ביחס לשתי הדתות האחרות? הקב"ה הבטיח לאברהם שצאציו יהיו רבים, כמו גרגרי האדמה שאי אפשר אותם למנות. והיהדות מלמדת שהממשיך של אברהם הוא יצחק, שממנו היהודים מגיעים ולא ישמעאל. אם כך איך יכול להיות שהיהודים היום בעולם הם מספר כה קטן? צאציו של ישמעאל (הערבים) ודתם האסלאם, עומדים כיום על למעלה מ 1.8 מליארד. ביחס ליהודים שאנו בקושי 16 מליון... ואני לא מתייחס אפילו ליהודים שלא מחוברים ליהדות כלל. סטטיסטיקה היום אומרת שלמעלה מ 60% מיהודי ארצות הברית מתבוללים. יהודי ארצות הברית הם הקהילה הגדולה ביותר של היהודים בעולם מלבד ישראל, עם 5.2 מליון יהודים... וזה כמובן בלי להתייחס לשאר היהודים במדינות העולם. והמספרים הללו רק הולכים וגדלים... כמה יהודים "ימחקו" ככל שהשנים עוברות... ברוך ה, יש לנו את המדינה שלנו ששומרת עלינו, אך מספרינו רק קטנים וקטנים... איך כל זה עומד ביחס להבטחת הקב"ה?
תשובה
שלום לך, נצרות והאיסלם אינן דתות לאומיות, כלומר הן לא דת של אומה אחת, אלא של בליל אומות שקיבלו על עצמן את הנצרות או את האיסלם, בנסיבות שונות. ולכן לא כל המוסלמים הם בני ישמעאל, ולא כל הנוצרים הם בני עשו [=ספק אם בכלל קיים קשר ישיר [=ביולוגי] בין ישמעאל למוסלמים של היום, ובין הנוצרים לעשו]. אנחנו לא יכולים לדעת מה מספרם של בני ישמעאל באמת ומה מספרם של בני עשו. ולמעשה ניתן לומר שאין להם בנים כלל, מכיוון שאף אחד לא מיוחס אליהם באופן ישיר. היחיד שלבניו יש קשר ישיר וברור אתו - הוא אברהם אבינו, שזכה שהתקיימה בו ברכת ה', והיא ניכרת עד היום. אמנם זה נכון שמספר הנוצרים או המוסלמים גדול ממספר היהודים, אבל תמיד איכות באה על חשבון הכמות. והסיירת היא תמיד קטנה יותר משאר יחידות השדה. וכך גם בתחום האמונה. אומות העולם עדיין לא מוכשרות להצטרף אל האמונה היהודית, כלומר אל האמונה באל אחד בטהרתה. ולכן הקב"ה זימן להם דת שמתאימה יותר למצבם בהווה. ובע"ה ובעזרת ההשפעה של עם ישראל, אנחנו מקווים שגם הם יתקדמו, ולבסוף יעבדו כולם את ה' אלוקי ישראל, ככתוב (ישעיהו פרק נו, ז): "וַהֲבִיאוֹתִים אֶל הַר קָדְשִׁי וְשִׂמַּחְתִּים בְּבֵית תְּפִלָּתִי עוֹלֹתֵיהֶם וְזִבְחֵיהֶם לְרָצוֹן עַל מִזְבְּחִי כִּי בֵיתִי בֵּית תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל הָעַמִּים". בברכה אוריאל טויטו