שאל את הרב

הכשרת סכין לפסח

undefined

הרב נועם דביר מייזלס

ג ניסן תשפ"ב
שאלה
סכין חמץ שחתכנו בו רק דברים קרים - כיצד מכשירין אותה?
תשובה
שלום רב. סכין אינה בולעת בשימוש בקר, ולכן מעיקר הדין היה די בניקוי ושטיפה. אולם מכיון שיתכן ובלי שימת לב ישתמשו בה בחם או חריף (או ע"י דוחק הסכין), נכון להגעיל את הסכין או לערות עליה מים רותחים מכלי ראשון. הרחבה: כיון שמדובר על שימוש בקר בלבד, אין הסכין בולעת. לכן מעיקר הדין אין צורך להכשיר את הסכין לפסח אלא רק לנקותה בלבד. אולם אם יש חשש שהשתמשו בסכין (אפילו אינו בן יומו לבני אשכנז) בדבר חריף שמעורב בו חמץ, נכון לעשות הגעלה או לפחות לערות מים רותחים מכלי ראשון. וכן במידה והשתמשו בדוחק הסכין בדבר שהוא חמץ, טוב לערות על הסכין מים רותחים כפי שמצינו ביחס לסכין בשרי שחתכו בו גבינה קשה וכדו' (ראה דבר חריף עמ' צ"ג בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל), ואף שיש שכתבו שהמאכל לא נאסר כלל (שו"ת יבי"א הליכות עולם ח"ו עמ' קפ"ג), משום שאין דוחק הסכין מועיל להבליע ולהפליט אלא בדבר חם או חריף, ויש הסוברים שהסכין צריכה נעיצה בקרקע עשר פעמים (ש"ך פ"ט סקל"א, חכמ"א כלל מ"ז ס"ד), מכל מקום כיון שניתן בקלות להגעיל או עכ"פ לערות מים רותחים מכלי ראשון, נכון לעשות כן. בברכת פסח כשר ושמח,
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il