• איך ומה להחליט?

ביטול שידוך בגלל מראה חיצוני

הרב ש. יוסף וייצן

י"ב תמוז תשס"ה
שאלה
יש לי בעיה. אני אדם שקשה לו יחסית להתפשר על המראה החיצוני,אני חותך ופוסל אפילו רק חיצונית בלבד, אימי ואחותי הנשואה מעירים לי על כך וזה מאוד מעיק עליי העניין.. קשה לי עם זה. היתה לי עכשיו הצעה עם בחורה ממש מדהימה ומשקפת את האני המאמין שלי ואת שאיפותיי, אבל היא לא מצאה חן בעיניי. שכלית אני מעוניין להמשיך, רגשית אני ארגיש מאוד רע וכלוא אם אמשיך איתה... כבר קשה לי ונימאס לי לחתוך רק חיצונית... אשמח לשמוע מה דעתך בנושא.... זה נורא מעיק עליי... האם אני צריך שהיא תמצא חן בעיניי וארגיש טוב ושלם או אני צריך לכפות על עצמי אם אפילו היא לא מוצאת חן בעיניי....?
תשובה
הנושא שאתה מעורר הוא נושא שרבים מהבחורים מוטרדים ממנו. ראשית, אין דבר רע בכך שיש לך טעם ורצון שמה שנראה בעיניך יפה הוא יהיה לצידך. בין שאר הדברים שחז"ל מנו באישה "אין אישה אלא ליופי". חכמים שהעמיקו בנפשו של האדם אמרו שחייב האדם לראות את האישה לפני קידושין שלא יבוא לשנואתה. אבל גם נושא זה תלוי ברצון ונפש האדם. אברהם אבינו במידת חסידותו הגיע למדרגה עליונה שלא הסתכל על יופיה של שרה. זו הנהגה של חסדות שאם האדם נמצא שם אשריו. אולם זה צריך להיות דבר אמיתי אצל האדם. אברהם אבינו לא סבל מכך שלא הסתכל באישתו זו היתה מדרגתו הרוחנית. בכדי להגיע למדרגות בענין הזה יש לעבור דרך ארוכה . זה לא ענין של החלטה זה ענין של קומה רוחנית שהולכת ונקנית עם השנים. כך שגם אצלך יתכן שינוי איטי במשך השנים שכל שתפנה בנפשך ליופי הפנימי והמידותי כך פחות תשים לב ליופי החיצוני. במקרים רבים שבחורים הגיעו אלי אני אמרתי להם להמשיך בקשר ולנסות להתמקד בדברים האהובים, במידות בתכונות וחוויות. גם בדברים חיצוניים בדרך כלל לא כל הצדדים החיצוניים מפריעים. לפעמים דווקא הפנים מוצאות חן ורק מבנה הגוף מפריע. לפעמים רק חלק מהפנים מפריעות. אדם יכול לנסות להתמקד בעיקר בצדדים הנעימים לו. לפעמים ההפרעות החיצוניות ניתנות ליפוי על ידי איפור וכד,. לפעמים זה קשור לצורת תסרוקת, דברים שניתן לשנותם לאחר החתונה. יש להתאזר בסבלנות, כשלפעמים ההפרעה החיצונית מתמגדת ואדם מתגבר ובסך הכל האישה עם כל מעלותיה מוצאת חן בעיניו. בכל אופן שורה אחרונה היא שלא כדאי שתתחתן ללא נשיאת חן גם בצדדים החיצוניים כל עוד שהענין מפריע לך. אתה בכך לא חריג. וכפייה במקרים אלו לא ממולצת. תנסה לבדוק האם עצותי יכולות לעזור לך. בכל אופן שה' יצליח דרכך ותמצא זיווגך בקרוב מתוך שמחה נחת וללא כפייה.