• שבת ומועדים
  • חפצים שונים

עריסה חכמה בשבת

הרב יצחק בן יוסף

שאלה
יש עריסה חכמה של Snoo Smart Sleeper שמזהה את עוצמת הבכי של התינוק, ופועלת להרגיע אותו באופן שאמור לדמות את הרחם - היא מנענעת את עצמה או משמיעה רעש לבן. המוצר temptraq של חברת Blue Spark מודד חום באמצעות הצמדת פד לגופו של הילד בזמן שהוא ישן ושולח את הנתונים למכשיר הנייד. העריסה גם מזהה מתי התינוק בוכה ואז מתחילה לנענע את עצמה ובתוך כך להשמיע לתינוק רחשים לבנים, קולות של גשם קל או כאלה שמחקים את סביבת הרחם. העם אפשר לעסוק בעריסה חכמה כזה בשבת?
תשובה
השימוש בטכנולוגיה מרובה, חוששני מעושק התינוקות שזקוקים למגע אדם, ישנם ביטויים כמו "זמן איכות" עם ילדים, ויש בכך דבר נורא כי ילדים זקוקים לזמן ולא לצמצם לזמן איכות. כאחד ששירת בקבע וראה שני בני זוג בקבע ביחידות תובעניות, יש חשש לפגיעה בגידול הילדים. לעצם שאלתך - שאלה בהלכות שבת. כל הפעולות המדוברות הם השפעה של חשמל, יש דברים שאסורים בצורה ברורה כמו הצמדת פד השולח נתונים למכשיר נייד זהו פעולה הנעשית ישירות על ידי המבוגר/ ההורה. כאשר התינוק בוכה והעריסה מנענעת את עצמה או משמיעה קולות לכאורה מי שגורם לכך זה התינוק ואינו מחויב במצוות. שני דברים: מוצרים חשמליים פוגעים באווירת השבת, ויש בכך פתח למכשול. דבר שני - לו יצויר שתהיה מכונית ללא נהג שתופעל על ידי שעון שבת, האם יהיה מותר להשתמש בה בשבת? ברור שלא, כי כל העיסוק עם חשמל או שהוא חשש לאיסורים צפויים או לפגיעה בכבוד השבת. וכל היתרי גרמא למיניהם הם לצורך רפואה וביטחון בלבד וגם במינון. ברכה והצלחה