נבואה

הרב אוריאל טויטו

כ"ה אייר תשפ"ב
שאלה
שלום רציתי לשאול לגבי שוני בין נבואות למשל יש שוני בין נבואה ביחזקאל לנבואה בישעיה (אם אני לא טועה) בנבואה ביחזקאל מדובר שהעם יחזור לארץ ורק אז יחזור בתשובה ובישעיה מדובר הפוך שקודם ישובו בתשובה ואז יחזרו, ויש עוד הרבה דברים כאלו בסגנון כמו גאולה עם ייסורים או בלי וכו'. עם זה ברור שיש כיוון אחד משותף שבסופו העם יחזור לארץ יחזור בתשובה וכל העולם יידע את ה... בנוסף ידוע שהרמב"ם נותן את דעתו אבל אומר שזה לא באמת ידוע הפרטים ויהיה מה שיהיה והדברים לא עיקר בדת אני שואל מה פשר השוני בין הנבואות? מדוע לא היה אפשר לתת נבואה אחת כוללת? תודה
תשובה
שלום לך, הנבואות כולם ניתנו מרועה אחד. ואל אחד הוא המדבר עם כל הנביאים, ולכן לא יתכן שהוא יאמר לנביא אחד דבר אחד ולנביא אחר משהו שונה. כשם שה' אחד כך דברו אחד. אולם בדרך הופעת הנבואה בארץ יתכנו הבדלים בין הנביאים. וכבר לימדו אותנו חכמים שכל נביא היה מתנבא בסגנון שונה מחברו, לכן נוצרו הבדלים בין הנבואות, לא בגלל התוכן השונה אלא בגלל האופי השונה של הנביאים. בנוסף, מאחר והנביאים התנבאו בזמנים שונים ובמצבים שונים זה מזה, יתכן שכל אחד מהם הדגיש פן אחר של הנבואה, ולכן הדבר נראה לנו כהבדל בין הנבואות. כמו כן, הרבה מהנבואות נאמרו בדרך של משל וחידה, כפי שמבסביר הרמב"ם, ולא תמיד אנחנו יודעים לפרש בצורה מדוייקת למה התכוון הנביא. ולכן יתכן שההבדלים בין הנבואות נובעים מן הפרשנות שאנחנו נותנים לנבואות. ועל כגון זה אמר הרמב"ם שאת פתרון הנבואות לא נדע עד שנראה בעיננו שהם מתרחשות, ואז נבין למה התכוון הנביא. בברכה אוריאל טויטו