• שבת ומועדים
  • הנאה ממעשה שבת

שימוש בכספי מדינה שיש בהם כסף של חילול שבת

הרב דניאל קירש

י"ח אייר תשפ"ב
שאלה
כיצד ניתן לעשות שימוש בכספים שניתנו בצורה של החזר מיסים או כל תקבול מהמדינה כאשר בוודאות מלאה כספי מיסים נתקבלו עבור חילול שבת, לדוגמא יהודי שעבד בשבת וקיבל כסף ושילם מס בגין אותה עבודה, הכסף הזה יכול לשמש אברך לקניית מזון?
תשובה
שלום וברכה, אין בזה חשש, משום שחכמים אסרו ליהנות מהמלאכה עצמה שנעשתה בשבת אבל לא מ'דמי מלאכת שבת' (משנה ברורה, שיח, ס"ק ד). כלומר, כאשר יהודי מחלל שבת אסור ליהנות מהמלאכה שהוא עשה. למשל אם הוא בישל אוכל בשבת אסור לאכול את האוכל. אולם אם הוא מכר את האוכל הוא רשאי להשתמש בכסף שהוא קיבל על האוכל. נוסף על כך, יש ספק אם הכסף שמקבלים מהמדינה הוא מחילול שבת, והרוב אינו מחילול שבת. הרחבה: לגבי מה שכתבתי שהולכים אחרי הרוב ראה מה שכתב בזה בספר שולחן שלמה (שיח, הערה כ למטה, עמ' רצו) שפסק הגרש"ז אוירבך זצ"ל שמפעל ליצור בגדים שעובדים בו בשבת אין איסור לרכוש בגד משם משום מעשה שבת, כיון שהבגד הנעשה בשבת בטל בבגדים הנעשים בשאר ימות השבוע, פרט אם יודע שבגד זה נעשה בשבת דבכהאי כגוונא לא יקנהו, אמנם למעשה אם יש לו מקום אחר לרכוש בגד ממפעל כזה, יקנה אותו שם ולא יסייע למחללי שבת כל טוב!