• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

שונא מתנות יחיה?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ו סיון תשס"ה
שאלה
צדיקים ואנשי מעשה אסור להם לקבל מתנה...מה הכוונה ?הבנתי שבעיקרון מתנות שניתנות לאות הוקרה וכבוד וחיבה בין אנשים אין בזה בעיה וזה מרבה רעות ואחווה בישראל.. איזה מתנה מתכוונים חז"ל שצריך להמנע מלקבלה, ונסמכים על הפסוק שונא מתנות יחיה?
תשובה
יש להבין את הכוונה של הפסוק "שונא מתנות יחיה" שאדם צריך לשאוף להיות שמח בחלקו ולא להיות תלוי בטובות של אחרים. כי מי שתלוי באחרים חייו אינם חיים עצמאיים, הוא אינו חופשי בחלטותיו כי הוא מעוניין שיתנו לו מתנות, ועל כן הוא מתאים את התנהגותו לפי המיטיבים איתו. ומי ששונא מתנות הוא יחיה הוא את חייו האמיתיים. אכן מתנות סימליות של הבעת חיבה אין בהם אותה התלות. ואם אדם מקבל מתנה כדי לשמח את הנותן ולא מפני שהוא זקוק למתנה אזי המקבל בעצם הנותן לתת מתנה מותר.