• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

עשו לא רצה את הבכורה

הרב חיים שרייבר

ד תמוז תשפ"ב
שאלה
רש"י בבראשית (כה, לב) כתב שעשו לא רצה את הבכורה כי שבט לוי יטול אותה מהבכורות. אבל קודם כל צ"ב איך הוא ידע. וגם אם ידע, אם לא היה מוכר את הבכורה, החטא של הבכורות של יעקב לא היה גורם שישאר הבכורה לשבט לוי, כי הבכורות של יעקב חטאו ולא הבכורות שלו! וגם אם ידע שהבכורות שלו גם יחטאו, אז הבכורה תעבור לצאצאים אחרים שלו ולא לבני יעקב!? תודה מראש.
תשובה
שלום בספר דברי ברוך (לרב ברוך רוזנברג, ראש ישיבת סלובודקא) מסביר שאברהם ויצחק שידעו את כל התורה כולה, הם אלה שלימדו את עשיו (וגם את יעקב) שהעבודה תינתן לשבט לוי מזרעו של יעקב. ולכן עשיו חא חשק בבכורה שמקנה כעת זכות בעבודת בית המקדש. יום טוב