• שאלות כלליות

חיוב דינים מדרבנן שלא ע׳׳פ סנהדרין

הרב אליקים לבנון

ט"ו אב תשפ"ב
שאלה
הרמב׳׳ם כותב בהלכות ממרים ש׳׳לא תסור׳׳ נאמר דווקא על בית הדין הגדול שבירושלים. לפי זה האם יש באמת חיוב לשמוע לדין מדרבנן שלא נקבע ע׳׳פ הסנהדרין? לדוגמא: רוב הדיונים והמחלוקות בגמרא הוכרעו להלכה שלא ע׳׳פ הסנהדרין וא׳׳כ איזה סמכות יש להם לקבוע הלכה?
תשובה
שלום. דין זקן ממרה נאמר רק אם ממרה פי בית דין הגדול. אבל כל דברי חכמים, "אסמכוהו רבנן על לא תסור", כלומר,, יש ציווי לשמוע דברי חכמים. אבל העובר, אינו נענש כזקן ממרה.