• עובד ומעביד

שלום

הרב יהודה אודסר

כ"ה תשרי תשפ"ג
שאלה
שלום, יש מקרה שבעבודה ביקשנו מלקוח למלא טפסים עם פרטי אשראי בטופס ובטעות ובתום לב ללקוח הבא במקום להעביר טופס ריק שימלא את הפרטים שלו בטעות העברנו טופס עם הפרטים של הלקוח כולל פרטי אשראי, גילנו את הטעות באופן מידי דיברנו עם הלקוח שקיבל את הפרטים שלא שייכים לו והוא התחייב להשמיד את הפרטים האם אנחנו מחוייבים גם לעדכן את הלקוח שהפרטים שייכים לו? זה עלול לגרום לתגובה קשה מצד הלקוח ו"לבלאגן" ולפיטורים של העובד שטעה מצד שני מדובר בפרטי אשראי של הלקוח שנמסרו בטעות לאחר, למרות הבטחת הלקוח שקיבל בטעות את הפרטים שלא שייכים לו שלא ישתמש וישמיד את הפרטים האם עדיין חייבים לעדכן את הלקוח? מה לעשות? תודה
תשובה
ישנה מחלוקת בין הפוסקים בדין שומר שפשע בשמירתו אך לאחר מכן מצא את החפץ ששמר עליו: האם פעולת שמירתו הסתיימה ועליו להחזירו לבעליו ואם יקרה משהו אפילו באונס, יהיה חייב כדין תחילתו בפשיעה וסופו באונס. (שו"ת הר הכרמל חושן משפט סימן ב') או שמא מכיוון שאנו אומרים שיד שומר כיד הבעלים הרי מרגע שהחפץ חזר לידי השומר אין כאן פשיעה יותר והוא חוזר להיות השומר של הבעלים (שו"ת חתם סופר או"ח חלק א סימן ק"ה) לא דובר שם במפורש האם יש חובת הודעה לבעלים. אך נראה שלשיטה ראשונה צריך להודיעם (שהרי חייב להשיב את החפץ אליהם) ולשיטה שניה נראה מסברא שאין צורך. אמנם נראה שאם יהיה נזק בעתיד מעצם זה שהמסמך יצא בטעות מתחת ידי השומר עליו יהיה לשלם זאת. ואת זה לכאורה צריך להודיע לבעלים. אמנם נראה שאפשר לעשות זאת לא בצורה מפורשת אל כאמירה כללית שאם יהיו בעיות בכל נושא הקשור להתקשרות עם החברה שלך שתשמחו לעזור ולקחת אחריות. נראה שנטיית הפוסקים היא לפסוק כדעה השניה (חתם סופר) ואם כן נראה שאין צורך להודיע במפורש לאחר שהטעות תוקנה אלא רק באופן שאמרנו.(פתחי חושן,פקדון ושאלה, פרק ב סעיף י"ב )