• שבת ומועדים
  • ספר שמות

משה רבינו ארבעים יום בהר סיני

הרב רפאל וסרטיל

כ אלול תשפ"ב
שאלה
משה רבינו עלה שלש פעמים ארבעים יום להר סיני, הראשונה כדי ללמוד התורה, השניה כדי להתפלל ולבקש רחמים על עם ישראל, אבל מה עשה כל הארבעים יום האחרונים? התורה כבר למד אותה, הקב"ה כבר סלח, מה עוד היה לעשות שם כל כך הרבה זמן? תודה מראש
תשובה
לשואל שלום, משה רבנו עלה להר סיני שלוש פעמים ארבעים יום, כפי שציינת. הראשונים היו - מיד אחרי מתן תורה, בז' בסיון, אז עלה משה לקבל לוחות ראשונים וירד בי"ז בתמוז אחרי ארבעים יום עם הלוחות. השניים היו כשעלה בי"ח בתמוז אחרי שבירת הלוחות, וירד בכ"ט באב. בימים אלה התעצם משה בתפילה, ואכן נתרצה ה' לתת לוחות שניים לישראל, ואמר למשה: "פְּסָל לְךָ שְׁנֵי לוּחֹת אֲבָנִים כָּרִאשֹׁנִים" (דברים י, א). ארבעים יום של הפעם שלישית התחילו באותו יום והסתיימו ביום הכיפורים שבו נתרצה הקב"ה לישראל לגמרי. ברש"י (דברים י, י) מבואר, שארבעים יום האמצעיים היו "בכעס", כי הגם שנתרצה ה' לתת לוחות שניים, עדיין לא נתכפר חטא העגל לגמרי, ומשמע שבארבעים יום האחרונים המשיך משה בתפילה ותחנונים עד שבסופם אמר ה' למשה: "סָלַחְתִּי כִּדְבָרֶךָ" (במדבר יד, כ). בברכה נאמנה