• שאלות כלליות בברכות

ספק ברכות להקל

הרה"ג דוב ליאור

י"ח תמוז תשס"ה
שאלה
ברצוני לברר לגבי הכלל "ספק ברכות להקל", מתי אומרים אותו, ומתי משתמשים בו? האם בכל ספק ברכות אומרים אותו?
תשובה
יש מחלוקת ראשונים, האם איסור הזכרת שם שמים בברכה לבטלה או בברכה שאינה צריכה זהו איסור דאורייתא או איסור דרבנן. הרמב"ם פוסק שזהו איסור תורה. אנחנו פוסקים כשיטת הרמב"ם, ולכן בכל הברכות, בין ברכת הנהנין ובין ברכת המצות, שיש לאדם ספק אם הוא ברך אותן, אינו חוזר ומברך, משום שכל הברכות הן מדרבנן, ואיסור הזכרת שם שמים לבטלה זה מדאורייתא. הברכה היחידה שחוזרי ומברכים אותה למרות שאדם מסופק אם ברך אותה היא ברכת המזון. הסיבה לכך היא שברכת המזון היא מדאורייתא, ועומדת מול הספק איסור של הזכרת שם שמים לבטלה.