• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה לנשים

לימוד גמרא לנשים

הרה"ג יעקב אריאל

י"א אלול תשפ"ב
שאלה
שלום וברכה, רציתי לשאול האם נשים יכולות ללמוד גמרא?. אני יודעת שכתוב "כל המלמד את ביתו גמרא כאילו מלמדה תיפלות". אך במספר מדרשות שבדקתי יש לימודי גמרא. האם יש הסבר הלכתי שמתיר? תודה רבה, שירה.
תשובה
מותר לאישה ללמוד תלמוד אולם בדרך הנכונה ובצניעות וענווה כפי שנדרש מגברים הסיבה לאיסור לימוד תושבע"פ בעבר הייתה משום שרוב רובן של הנשים לא ראו צורך ולכן גם לא ידעו קרוא וכתוב אם כי היו יר"ש וידעו את ההלכות והמנהגים ושמרו על המסורת שקבלו מאימותיהן והעבירו אותה לדורות הבאים במציאות שהייתה אישה משכילה הייתה תופעה חריגה שעלולה היית לגרום לה התנהגות שלילית כגון שתקשקש כפעמון (מאירי סוטה כא) עם המהפכה התעשייתית נשים יצאו מן הבית והחלו לרכוש השכלה, בין נמוכה ובין גבוהה החפץ חיים פסק שהן חייבות ללמוד גם תורה לפחות במקביל להשכלתן הכללית לא ייתכן שעורכת דין, לדוגמא, תלמד משפטים של עמים שונים ורק את המשפט התורני לא תלמד. עליה ללמוד תלמוד. וכן כל אישה משכילה צריכה להכיר גם ההשכלה המקורית שלנו ובין היתר מותר לה ללמוד גם תלמוד. אלא שעליה ללמוד אותו בשיטת הלימוד הרצופה בישראל מדורי דורות כספר קדוש ומחייב ומתוך כבוד לרבותינו לצערי לא בכל המדרשות לומדים בשיטה המסורתית וחבל