• שעטנז

שעטנז בתיקון טלית

הרב נועם דביר מייזלס

י"ז אלול תשפ"ב
שאלה
שלום. שלחתי את הטלית שלי לתיקון אצל תופרת, והיא תפרה תלאי לטלית, שאלתי אותה לאחר התיקון מאיזה סוג בד התלאי עשוי והיא לא ידעה להגיד לי.. האם צריך לשלוח את הטלית לבדיקת שעטנז?
תשובה
שלום וברכה. לגבי החוטי תפירה, אין לחשוש כיון שבחוטי תפירה רגילים הנועדים לתיקון, לא משתמשים בחוטי פשתן (לפחות בארץ ישראל). ולגבי התלאי שנעשה, צריך לבחון האם עובי החוט משתנה (מתחיל בדק ונהיה יותר עבה), וכן אם יש עליו מידי פעם נקודות לבנות, יש לחשוש שזהו בד פשתן, ותברר את סוג הבגד אצל מי שמבין בבדים (אין צורך בבדיקת שעטנז כיון שהתלאי ניכר לעין וקל לזהות אותו) או להחליפו לבד שאינו פשתן. ככלל חשוב להוסיף, שאמר לי הרב גורביץ' הי"ו (מומחה בשעטנז) שבבדים לבנים העומדים לתיקון בגדים המצויים בשוק, יש 10% של פשתן מעורב, ולכן יש לחוש לספק איסור תורה כשיש רגליים לדבר שאכן זה פשתן. ברכה והצלחה,