• שאלות כלליות

שאלה

הרב אליקים לבנון

י"ז אלול תשפ"ב
שאלה
שלום הרב. רציתי לשאול שאלה שמקננת בי כבר הרבה מאוד זמן. אני רווק בן 22, תלמיד ישיבה. חשבתי על כך המון, ולאחר למידה בכמה מאמרים ושמיעת כמה הרצאות, אודות הקשר בין המיניות ליהדות, אני מנסה להבין מה מטרת הכוח המיני והיצר אצל הגבר הרווק? ובכלל אצל כל גבר? האם ניתן לומר שתפקידו הוא רק על מנת שיהיו חיים מלאים לבני הזוג? או שיש לו גם משמעות בחיי הרווקות? אני כותב את זה כך, משום שאני בעצמי מרגיש שיש לי כוח מיני חזק מאוד, שהרבה פעמים אני מרגיש שיותר חזק מגברים אחרים (או שאולי הם לא מספרים לי שהם חשים גם כך), דבר שמוביל לכך שהרבה פעמים אני יכול להיגרר לצפייה במראות אסורים (ללא אוננות), אבל בכל אופן כאדם שמבין שהמיניות היא חלק מאדמיותו, והשם חפץ בכך, אני מנסה להבין מדוע השם נתן לנו את כוח זה, ובכזו חוזקה. האם לפי היהדות זה בגלל שאולי הייתי צריך להתחתן בגיל 13 לכאורה (כמו שהיו עושים פעם)? - וכעת בגלל שאני עדיין לא נשוי, היצר מפעם בי. וגם אם כן, מאוד מוזר עבורי להבין כך, משום שגם כאשר אתחתן ישנם זמנים שאשתי לא תחפוץ שאבוא אליה, וכמו כן ישנם זמנים שהיא ממש אסורה בנידה - אם כן מה המשמעות של עצם המיניות שקיימת אצל האדם? רק למטרות זוגיות, או גם למשהו אחר? והאם יש קשר בין המטרה הזוגית, לבין אותו משהו אחר? אני בעיקר שואל את זה כדי לדעת לאן לנווט ולנתב את הכוח המיני שלי. וכמו כן, אשמח שתכתוב לי מה היהדות חושבת על היכולת להתמודד כנגד היצר המיני - האם זה בכלל רצוי? הרי זה כוח שהקב"ה טבע ונטע בי.
תשובה
שלום. הגמרא, יומא סט, ב, מספרת שרצו לכלוא את יצרא דעריות. אמר להם היצר: אם תכלאו אות, כליא עלמא! לכן רק החלישו אותו, ואינו מתגרה בקרובות. משמע, שזה כח הדרוש להמשכיות העולם. ללא כח זה, לא תהיה פריה ורביה. בנוסף: בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין. התורה מכוונת אותנו, היכן לשחרר את היצר, והיכן לגדור אותו. לכן מביא הרמב"ם בשמונה פרקים, פרק שישי, את המדרש: אל יאמר, אי אפשי לבוא על הערווה, אלא אפשי ואפשי, ומה אעשה, אבי שבשמים גזר עלי! חזק ואמץ ובמהרה תקים בית נאמן בישראל! שנה טובה!