• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

שליחות בתרומה

הרב חיים שרייבר

ד תשרי תשפ"ג
שאלה
בקידושין דף מ"א, מובאת המשנה מתרומות לפיה אם שליח תרם בעין יפה 1/40, גם אם בעה"ב יאמר שהוא לא רצה, תרומתו תרומה, שיכול לומר הכי אמדתיך. תוספות ד"ה פיחת עשרה שואל ממשנה בבבא מציעא, שם נאמר ששליח שתרם פירות יפים, ומתברר שבעה"ב לא רצה בכך, אין תרומתו תרומה. עונה תוספות שהוא לא יוכל לומר בהכי אמדתיך, כי בכמות יש רבים שתורמים בעין יפה, אבל באיכות הרוב תורמים איכות בינונית, ולא פירות יפים. והשאלה: 1. במקרה בו השליח הגזים גם בכמות וגם באיכות, נתן פירות יפים 1/40, אם מתברר שבעה"ב לא מעוניין שייתן פירות יפים, יוכל עכשיו להוריד גם בכמות ולתת 1/50, כי לא מדובר על "חילול", כי התרומה אינה תרומה? 2. אם אכן כך - ייתכן שבעה"ב בעצם כן מסכים לפירות יפים, אבל יאמר שלא מסכים, כדי להציל את הכמות - אותה הוא לא יכול לשנות, וכך כן יוכל לשנות אותה?
תשובה
שלום במקרה זה התרומה בטלה כיון שתרם מפירות יפים שאין דעתו של בעל הבית מסכימה לכך. אם אכן בעל הבית ישקר ויאמר שלא מסכים רק כדי להציל את הפירות ולא כי זאת האמת - הוא עבריין והחטא על אכילת תרומה יזקף עליו. יום טוב