• כל השאלות

מריחת שום על העור בשבת למניעת נשירת שיער

הרב מיכאל יומטוביאן

כ"ה אלול תשפ"ב
שאלה
אני סובל מנשירת שיער באזור מסוים בראש. חבר המליץ לי לקחת שום לעשות בו חתכים ולמרוח אותו על האזור הבעייתי בראש. צריך לעשות פעולה זו פעמיים ביום, האם מותר לעשות זאת בשבת? כמובן אינני שואל על תועלת הטיפול אלא האם מותר לעשות זאת בשבת?
תשובה
מותר לעשות פעולה זו בשבת. המחשבה לאסור לכאורה יכולה להיות משתי סיבות, שמא מדובר ברפואה האסורה בשבת ועוד שמא מדובר בסחיטת פרי האסורה בשבת. ולהלן נראה שאין לחשוש לכך. לענין רפואה, הכלל הוא שכשאין מחלה אין איסור רפואה (שכח סעיף לז), ובנידון שלנו נשירת שיער אינה מחלה וממילא אין במניעתה איסור מצד רפואה בשבת. ומצד איסור סוחט, הכלל הוא שפירות וירקות שאין דרך לסוחטן כלל, אין בהם איסור סחיטה (שכ סעיף א), משום שהיוצא מהם אינו נחשב משקה ואינו נחשב תולדה של מלאכת דש. שום הוא ירק שאין דרך לסחוט אותו כלל. לכן למעשה מותר לעשות פעולה זו בשבת.