• שבת ומועדים
  • תעניות

קושי לעבוד בצומות השנה

הרב נועם דביר מייזלס

ד תשרי תשפ"ג
שאלה
היי כבוד הרב מה שלומך? השאלה שלי היא בנוגע לצומות בכל ימות השנה שבהם עדיין ממשיכים לעבוד בעבודה. אני כל צום שיש אני תמיד צמה כבר כמה שנים ורק לפני שנתיים השתחררתי מהשירות הלאומי והתחלתי לעבוד עבודה מעודפת במפעלים, ועכשיו אני לא הולכת לעבודה שיש צום בגלל שאני יודעת שאני אהיה חלשה ואם כל זאת אני לא מוכנה לוותר על הצום בשום אופן, מה אני אמורה לעשות עם עניין העבודה?
תשובה
שלום וברכה. יום צום עניינו, תשובה וחשבון נפש כללי ופרטי, וכן התנתקות מתאוות האכילה (ניקיון פנימי לגוף ולנפש), ולכן בצומות של הציבור שאת מחוייבת לצום בהם מבחינה הלכתית, אם את יכולה לעבוד בהם באופן מצומצם מהבית וכדומה מה טוב, ואם קשה לך, תקחי אותו כיום חופש ותנצלי את היום הזה להתעלות רוחנית, וה' ישלח לך את ברכתו וימלא חסרונך. ברכת ה' עליכם,