• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שימוש חוזר באותן כפרות לאדם אחר

הרב נועם דביר מייזלס

ט תשרי תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה האם מותר להשתמש באותה כפרה (תרנגול או דג או כסף) לאדם נוסף (או לאנשים נוספים) לאחר שכבר בוצעה כפרה (תרנגול או דג או כסף) לאדם מסוים ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום וברכה. כשאין אפשרות לקנות תרנגולת לכל אחד, מותר להשתמש עם אותו תרנגול לאנשים נוספים. מקורות: ראה שו"ע (תר"ה סע' א' ברמ"א), ושער הכוונות (דף ק.), ועיין מג"א שם סק"ב ומ"ב סק"ג, ששני בני אדם יכולים ליקח כפרה אחת אם אין ידם משגת, ובשו"ע הרב (שם ג') כתב במפורש, שיש נוהגים לכתחילה ליקח תרנגול אחד לכל הזכרים ותרנגולת אחת לכל הנקבות. ואם כן ניתן לקחת שיעור כסף של תרנגול לכל הזכרים ושיעור של תרנגולת לנקבות כשאין אפשרות להשיג תרנגולים (בית הכפורת דיני כפרות ס"ו דף ב, וכתב שם שיתן ממון כפי ערך הכפרה). יש להעיר שיש להזהר מצער בעלי חיים, כאשר מדובר על כמות גדולה של אנשים, כמו כן שלא ילמדו אנשים לעשות מכך כסף לצורך עצמם, אלא שהכסף ינתן לצדקה (שיעור תרנגול עולה בערך 25 ש"ח). גמר חתימה טובה,