• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

חזרה על הקריאה ברביעי בהושענא רבה

הרב דניאל קירש

כ"ה תשרי תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, מדוע בקריאת התורה (אשכנז נוסח ספרד) בהושענא רבה מתחילים וביום החמישי ולא וביום השביעי שהוא יום הושענא רבה? שאלה זו היא גם לכל שאר ימי חול המועד בשינוי קל שמתחילים מיום אחד לפני היום של החג? ועוד לגבי הושענא רבה - מדוע לרביעי חוזרים שוב ל-ביום השישי לאחר שכבר קראנו אותו בשלישי? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום וברכה, בארץ ישראל המנהג הוא לקרוא בכל יום את קרבן היום בלבד. למשל ביום שני, שהוא ראשון לחולו של מועד, קורא כהן "וביום השני", והשלושה העולים אחריו חוזרים וקורים את אותה פרשה עצמה. וכך בכל הימים. בחוץ לארץ משום ספיקא דיומא קוראים את הקרבנות של יומיים (ראה שולחן ערוך תרסג, א). לדעת הרמ"א (שם) הקורא השלישי קורא גם את הקרבנות של היום הבא. אולם לכל השיטות לא קוראים את היום הקודם אלא בהושענא רבה שחוזרים ליום החמישי (והטעם ביאר ערוך השולחן - כי אי אפשר אחרת) בברכה