- הלכה
- המניין
חזרה על תפילה נחשבת תפילה במניין?
שאלה
שלום רציתי לדעת האם אדם שהתפלל עמידה עם הציבור ומיד אחר כך חזר להתפלל שוב בין כתשלומים על תפילה שפספס ובין בכלל שטעה בתפילה וצריך לחזור האם התפילה השנייה נחשבת תפילה במניין
תשובה
שלום וברכה
שאלה זו נידונה באחרונים.
הרב קוק בספר אורח משפט (סימן כג) דן באדם ששכח להזכיר יעלה ויבוא באופן שצריך לחזור להתפלל, האם כשחוזר להתפלל צריך שוב להתפלל במניין והאם הוא מצטרף למניין.
הרב מדמה אדם כזה למי שאכל עם אחרים, התחייב בזימון ועשו שם זימון - שגם אם הוא ממשיך לאכול, כבר פרחה ממנו חובת זימון. כך גם כאן - כשהתפלל עם הציבור בהתחלה יצא ידי חובת תפילה במניין, ושוב אינו מחוייב בה. למרות זאת, בהמשך התשובה כתב שבכל זאת הוא מצטרף למניין מכיוון שאמנם נפטר מברכה אך סוף כל סוף הוא מתפלל עכשיו וזו תפילת רבים. בצורה דומה כתב ר' חיים קנייבסקי בתשובה, שאפשר שכבר יצא ידי חובת תפילה במניין (הובא בספר אשי ישראל בפרק ל, יד. ובתשובות ממנו בסוף הספר אות קמז).
לעניין אדם שמחוייב בתפילת תשלומין וצריך להתפלל פעמיים, ר' שלמה זלמן אוירבך כתב שבתפילה השניה אינו צריך להמתין למניין, אלא מתפלל מיד את תפילת התשלומין מכיוון שנחשב המשך לתפילה הראשונה (תפילה כהלכתה, פרק א הערה קכא).
מאידך: שמעתי מהרב נחשון רבינשטיין שליט"א (ר"מ בישיבת בית אל) שמדברי הראשונים בפרק רביעי במסכת ברכות מוכח שאדם העומד בתפילה, גילה שטעה וחזר לראש - כל עוד גילה לפני שפסע לאחוריו - נחשב המשך לתפילה הראשונה וממילא גם התפילה השניה נחשבת תפילה במניין. בשונה מדברי הרב קוק שכבר אינו מחוייב להתפלל במניין, ואמנם הרב קוק לא חילק בפירוש אך מסתבר שדיבר דווקא אחרי שפסע לאחוריו שאז צריך להתפלל שוב.
כלומר: אם חוזר לראש לפני שפסע לאחוריו נחשב תפילה במניין, ואם כבר פסע לאחוריו ומתחיל שוב אמנם לא נחשב תפילה במניין אך אין צורך במניין - ומתחיל מיד.
נראה לבאר שלפי דברי האחרונים גם אם טעה בתפילה הראשונה באופן שצריך להתפלל שוב - התפילה הראשונה לא מתבטלת לגמרי והאדם כבר יצא ידי חובת תפילה במניין, אלא שעכשיו הוא צריך לתקן את התפילה ולומר כפי שתיקנו חז"ל. אך לפי סברת הרב נחשון אין להפריד בין המושגים, ולכן רק אם עוד לא עקר רגליו אפשר לשייך את התפילה השניה לראשונה, ואם עקר רגליו ואי אפשר לחבר בין התפילות - צריך לקיים את סדר התפילה כתיקנו ולהתפלל את התפילה השניה בציבור.
למעשה נראה שהלכה כדברי האחרונים שאין צורך להתפלל במניין בפעם השניה, והמחמיר להתפלל גם את התפילה השניה במניין תבוא עליו ברכה (כדברי ר' חיים קנייבסקי והרב אלישיב, בספר אישי ישראל שם).
בברכה
הרב אריה מינקוב

השראת שכינה על עשר נשים
הרה"ג יעקב אריאל | י"א סיון תשס"ט

תפילה עם תחנון בזמן או בנוסח שלי?
הרב יצחק בן יוסף | י"א מרחשון תשפ"א

מניין בעשרה כהנים בדיוק
הרה"ג דוב ליאור | ח תמוז תשס"ט
התחלת חזרת הש"ץ וקדיש במניין מצומצם
הרב בנימין במברגר | י"ט שבט תשע"ד
כולל הלכה בית אל
האם מותר להשתמש בקולפן בשבת?
ט טבת תשע"ד
ברירת אוכל מפסולת
ט"ו טבת תשע"ד
עמידה בברכת אתה קדוש- המשך
כ"ג טבת תשע"ד
פתיחת שקית ניילון עם עיתון בשבת
י"ט טבת תשע"ד
עד מתי קידוש לבנה?
הרב אליעזר מלמד | א כסלו תשס"ז
מתי אומרים תיקון חצות ןלאה
הרב חגי לרר | י"ח מרחשון תש"פ
מתי אומרים תיקון חצות ןלאה
הרב חגי לרר | י"ח מרחשון תש"פ

הלכות חודש סיון - על פי הרב מרדכי אליהו זצ"ל
הרב יצחק בן יוסף | כ"ה אייר תשע"ט
נשים
הרב בנימין במברגר | י"א סיון תשפ"ג
קנייה מחנות שפתוחה בשבת - שאלת המשך
הרב בנימין במברגר | י"א סיון תשפ"ג

שאלת המשך
הרב ש. יוסף וייצן | י"ג סיון תשפ"ג
